Pristanak obavezan i u braku

VIDEO K9: Seksualno uznemiravanje i silovanje u bračnoj zajednici je krivično delo. Ovaj fenomen društvo još uvek ne prepoznaje dovoljno jer se o njemu najmanje govori, kažu u SOS Ženskom centru apelujući na sve žrtve da prijave i ovaj vid nasilja, bile u braku ili ne.

0
31

Krivično delo silovanje u braku postoji u Zakonu još od 2005. godine, ali generalno kao društvo još nismo promenili uverenje da tako nešto postoji, što se na žalost reflektuje na žene koje trpe ovaj vid nasilja u braku, jer one o tome najčešće ćute, kažu u SOS Ženkom centru.

Ivana Perić, koordinatorka SOS Ženskog centra kaže da ne postoje tačni statistički podaci, ali da, prema procenama, na jedan slučaj prijavljenog seksualnog nasilja stoji dvadeset neprijavljenih slučajeva. Silovanje ne zastareva kao zločin, a ono što ohrabruje jeste da se u poslednje vreme sve više mladih devojka usuđuje da prijavi ovakvu vrstu nasilja čak i nekoliko godina kasnije.

Silovanje i seksualno uzneiravanje su prepoznata krivična dela u zakonu, a odnose se na svaki neželjeni odnos u kojem nema jasnog pristanka žrtve.

Žene žrtve nasilja mogu da se anonimno obrate SOS Ženskom Centru za psihološku pomoć i podršku pozivom na broj 021 422 740 svakog radnog dana od 17 do 21 čas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.