“Prisajedinjenje – drugi vek”

VIDEO K9: Sinoć je u Srpskom narodnom pozorištu održana Svečana akademija povodom obeležavanja 101 godine od Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

0
81

Prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma o Svetozaru Miletiću sinoć je u Srpskom narodnom pozorištu počela Svečana akademija „Prisajedinjenje – drugi vek“, posvećena danu kada je pre 101 godinu Velika narodna skupština proglasila Prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

25. novembar je, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, najveći dan u istoriji Vojvodine i jedan od najvećih u istoriji srpskog naroda i Srbije, a takvim su ga učinili veliki ljudi koji su, pre 101 godinu u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini, promenili tok istorije.

Velika narodna skupština zasedala je 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu i taj dan je, odlukom aktuelnog saziva Skupštine Vojvodine, ustanovljen kao datum od pokrajinskog značaja.

Ovom prilikom po prvi put je uručeno najviše priznanje AP Vojvodine – Nagrada „Mihajlo Pupin“ za 2019. godinu akademiku Miru Vuksanoviću, a po prvi put su dodeljena i druga priznanja za doprinos važnim oblastima društvenog života u pokrajini.

Dobitnik Priznanja „Momčilo Tapavica“ za oblast sporta je košarkaš Nikola Jokić.
Priznanje „Ljudevit Mičatek“ za oblast ljudskih i manjinskih prava dobio je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“.

Privrednik Petar Matijević dobitnik je Priznanja „Lazar Dunđerski“ za oblast privrede. Atila Vajda, istaknuti prosvetni radnik, dobio je Priznanje „Đorđe Natošević“ za oblast obrazovanja.
Dobitnica Priznanja „Milica Tomić“ za oblast ravnopravnosti polova je Mia Strajin, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine. Pijanistkinja Rita Kinka Radulović dobitnica je Priznanja „Ferenc Feher“ za oblast kulture.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i patrijarh srpski Irinej i drugi predstavnici SPC, kao i ostalih verskih zajednica, ministri Vlade Srbije, predstavnici pokrajine i grada, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, diplomatskog kora i Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.