Priručnik za rad nacionalnih manjina

VIDEO K9: Srbija na multietičnost gleda kao na bogastvo, rečeno je danas na promociji Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji koja je održana u zgradi Skupštine Vojvodine. Ovaj priručnik, kako je istaknuto, treba da unapredi položaj i prava nacionalnih manjina i nacionalnih saveta u našoj zemlji.

0
20

Izradu Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji koji je promovisan u Novom Sadu realizovalo je Ministarstvo za ljudska, manjinska pitanja i društveni dijalog.

Srbija, a pogotovo Vojvodina, je multinacionalna zajednica, pa je donošenje priručnika, koji prevashodno služi za praktičniju primenu kolektivnih prava nacionalnih manjina, od izuzetnog značaja, istaknuto je ovom prilikom.

Predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, kazao je da u multinacionalnoj atmosferi postoje dve putanje – putanja mira i putanja bogatstva, a Srbija je, kako je naveo, izabrala da na multietičnost gleda kao na bogatstvo te je, stoga je, ovaj priručnik dragocen dokument koji naša zemlja može pokazati evropskoj političkoj javnosti kao dostignuće naše politike.

Ministarka za ljudska, manjinska pitanja i društveni dijalog, Gordana Čomić, istakla je da je ovaj priručnik nastao zato što zakonska i podzakonska akta nisu bila dovoljna.  

U kreiranju Priručnika učestvovala je i Misija Saveta Evrope u Beogradu. Šef ove Misije, Tobijas Flesenkemper, poručio je da će Priručnik uticati  unapređenje zaštite prava nacionalnih manjina i rada nacionalnih saveta i imati pozitivan efekat na promociju raziličitosti i ravnopravnosti.

Gordana Čomić je istakla da će Ministarstvo za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, koje je izradilo ovaj Priručnik, do kraja godina imati i prve verzija priručnika o rodnoj ravnopravnosti, diskriminaciji i vladavini prava. Zaključila je da očekuje da će Vojvodina na tom putu biti lider i partner, jer je ona mesto gde su bile ustanovljene inistitucije i mehanizmi ljudskih prava kada ih nikad u Srbiji nije bilo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.