Prirodom protiv prolećnog umora

VIDEO K9: Ukoliko ste ovih dana bez vidljivog razloga umorni, malaksali i patite od glavobolje, možda patite od prolećnog umora, na koji se mnogi žale u ovo doba godine. Kako izbeći ove simptome i podići nivo energije u organizmu, govore lekari našeg Doma zdravlja.

0
376

Prolećni umor je stanje vezano za adaptaciju organizma na promenu vremenskih uslova, duže sunčane dane, povišene temperature i velike temperaturne razlike na dnevno-noćnom nivou, kaže dr Mirjana Kolundžić, načelnica Službe opšte medicine novosadskog Doma zdravlja.

“Samo stanje praćeno je izraženim umorom, iscrpljenošću, osećajem malaksalosti, razdražljivosti, poremećajima spavanja, bilo da se radi o preteranoj pospanosti ili o buđenju, odnosno problemima usnivanja, tako da sve te tegobe pripisujemo praktično, tom težem adaptivnom mehanizmu samog organizma, koji može da traje, individualno, i do nekoliko nedelja”, navela je dr Kolundžić.

Ukoliko su ti simptomi duže izraženi, potrebno je posavetovati se sa izabranim lekarom, istakla je dr Kolundžić, jer postoji mogućnost da se ne radi samo o prolećnom umoru, već možda o nekoj bolesti.

Ona je navela i da sam prolećni umor ne postoji kao bolest, prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti.

“Shodno tome, ne postoje ni laboratorijske ni dijagnostičke metode koje mogu da potvrde sam prolećni umor, ali se on povezuje sa smanjenim unosom minerala i vitamina. Shodno našem podneblju, gde su zimi pojačani unosi kalorijskih vrednosti namirnica, savetujemo sada suprotno tome, da se koristi više voća i svežeg povrća”, kazala je dr Kolundžić.

Prema piramidi ishrane, naglasila je dr Kolundžić, u ishrani ne treba zapostaviti meso i ribu radi nadoknade gvožđa i nekih oligoelemenata koji su važni u zaštitnoj funkciji organizma i pojačanju imuniteta.

“Izuzetno je važno naglasiti da je neophodna fizička aktivnost koja je zimi kod većine stanovništva značajno smanjena i uglavnom smo boravili više u zatvorenim prostorijama, tako da posledično tome, dolazi do smanjenog nivoa i kiseonika i manjeg izlučivanja štetnih metabolita iz organizma. Tako da savetujemo boravak na otvorenom što je više moguće, odnosno boravak na suncu što je važno i zbog sinteze D vitamina koji ima ulogu u imunološkom sistemu”, rekla je dr Kolundžić.

Vitamin D, dodala je doktorka ima protektivnu ulogu u organizmu i prevencija je karcinoma i oseoporoze.

Boravak na otvorenom može podići nivo energije u organizmu i samim tim što sunce doprinosi produkciji neurotransmitera serotonina, koji se u narodu zove i hormon sreće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.