Prirodni ili veštački med?

VIDEO K9: Tržište meda sve više je preplavljeno proizvodima koji se deklarišu kao pravi med, a prave se od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Tim povodom posetili smo Savez pčelarskih organizacija Vojvoidine.

0
660

Med je ukusna i zdrava namirnica koju mnogi koriste u ishrani za kolače, umesto šećera ili zbog zdravlja.

Kod nas u prodavnicama sve više ima lažnih medova, koji se prodaju pod etiketom prirodnog meda.

“Organoleptički je jako teško ustanoviti razliku između prirodnog i veštačkog meda. Da to nije tako, onda sigurno ne bi bilo tog veštačkog meda, jer bi ga lako prepoznali i ne bi ga kupovali. Međutim, to je jako teško. I miris i ukus i boja i izgled, našim čulima kad ga pogledamo potpuno je isti. Da bismo mogli da utvrdimo da li je veštački ili prirodni mora da se vrši hemijska analiza”, rekao je Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija.

Najsigurniji način da se dođe do prirodnog meda jeste da se kupi direktno od pčelara. Čist prirodni med ne sadrži u sebi vodu, a najbolji prirodni med jeste med od polena.

“Pored toga što imamo polenov med, što je pokazao da je on prirodan, a taj polen nam govori i sa kojih biljaka je donešen. Ako u medu imamo jako puno suncokretovih polenovih zrnaca, to znači da je taj med prikupljan sa suncokreta. Ako imamo ipak puno polenovih zrnaca lipe, taj med je prikupljen sa lipe”, pojasnio je Anđelković.

Kako kaže Anđelković, jako dobar i kvalitetan med je bagrem, ali taj bagremov cvet daje jako malo polena. Svaki med koji sadrži, osim meda, još neku supstancu mora biti naznačeno na deklaraciji, a prirodan med mora da bude bez tih dodataka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.