Priroda Bačkog Podunavlja

VIDEO K9: Čovek bi trebalo da bude prijatelj sa prirodom i da se savesnije odnosi prema njoj, zaključeno je danas na promociji monografije "Rezervat biosfere, Bačko Podunavlje".

337

Međunarodni koordinaciona savet UNESCO programa “Čovek i biosfera” je doneo odluku o upisu “Bačkog Podunavlja” na Svetsku listu rezervata biosfere u junu 2017. godine u Parinu.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je promovisana monografija ovog područja pod nazivom rezervat biosfere “Bačko Podunavlje”, koja ima za cilj promociju novog rezervata biosfere, predstavljanje njegove prirodne i kulturne baštine, promocija tradicionalnih delatnosti kao odraz suživota čoveka i prirode i podsticanje lokalnog stanovništva na njegovo očuvanje, poručuju autori monografije.

“Predeli pored leve obale Dunava, gde se nalazi rezervat biosferena teritorijama opština Sombor, Apatin, Bačka Palanka i Odžaci obiluje bogatstvom prirodnog staništa, dakle unutar rezervata biosfere imamo četiri velika zaštićena područja, a isto tako ta područja su naseljena neolitska kultura u arheološkom nalazištu Branjevina koje se nalazi rezervatu stara 7000 godina, ljudi oduvek žive na tim područjima priroda je vrlo bogata”, naveo je Marko Tucakov, jedan od autora monografije.

Kao najbolju ilustraciju toga Tucakov navodi, da više od 1/3 nacionalne populacije orlova Belorepana, preko 300, živi u rezervatu Bačko Podunavlje. Ovo je naša najveća ptica grabljivica, koja je ujedno jedna od najređih na svetu.

Priroda svojim čarima i u privrednom smislu može mnogo toga da pruži, što su i dokazali meštani Bačkog Monoštora, koji su spojili prirodu i turizam.

“Zašto je bitno imati rezervat biosfere u državi, zato što rezervati postaju poligoni, gde se pokazuje da je moguće živeti zajedno sa prirodom i od prirode, kao ilisutraciju toga navešću naselje Bački Monoštar kao jedno naselje aktivnih stanovnika koje upravo pokazuju koliko i kako je moguće živeti od svoje prirode, dakle oni su od svoje prirodu čak i pre nego što je rezervat biosfere proglašen iskoristili na taj način da dovedu ljude da otvore pansione i da dovedu turiste i da kombinuju kulturu sopstvene zajednice sa prirodom i to onako kako Unesco želi od rezervata biosfere”, kazao je Tucakov.

Zadovoljavanje sve većih potreba savremenog društva, negativno se odražavaju na prirodu, a upravo naš zadatak je da te probleme prevaziđemo kroz principe održivog razvoja, navela je v.d. direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marina Tomić.

“Promocija monografije rezervat biosfere Bačko podunavlje je izuzetno važna radi popularisanja ovog područja blizu kog i sami živimo, a sam rezervat s obzirom da u sebi obuhvata i zaštićena područja što mu je i jedan od ciljeva, jedna od funkcija je značajan upravo zbog tog sadejstva čoveka i same prirode”, rekla je Marina Tomić, v.d. direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Moramo biti prijatilji prirodi, prema rečima Tomića, mi bez nje ne možemo, a ona će bez nas sigurno opstati i u tom smislu ako želimo prirodu da ostavimo budućim generacijama moramo se ozbijno pozabaviti prirodnim rezervatima i u buduće više povesti računa na koji način se odnosimo prema prirodi koja je svuda oko nas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.