Pripremni radovi pčelara

VIDEO K9: Pčelari tokom aprila pripremaju pčele za letnji period, kada one treba daju prinose. O tome koji su poslovi u toku, za Kanal9 govori Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

0
392

Pčelari imaju dva bitna meseca u godini kada obavljaju bitne pripremne radnje kako bi pčele dale puno meda u letnjem periodu, a zimu bezbedno prezimile.

“Jedan je avgust, kad ih pripremamo za zimu, a drugi je kraj marta i početak aprila, kada ih pripremamo za leto. Sada pčelari trebaju da obrate pažnju i dodaju satne osnove društvima da bi na taj način smanjili intenzitet ili nagon na rojidbu. Ako sad to ne urade, onda će imati problema u maju kada će doći do rojidbe, a jedna rojidba za pčelara nije dobra”, naveo je Anđelković.

Anđelković kaže da, ako se pčele izroje u letnjem periodu, dobije se novo društvo, ali onda medari nemaju koristi od te košnice, a ni meda neće biti od tog roja. Svaki pčelar se bori protiv toga jer može na drugi način da stvori novo društvo.

“Znači veštačkim, da kažemo, ljudskim postupkom da napravi rojidbu, a da mu taj roj ne pobegne. To je sve plansko i pčelari imaju koristi tokom godine od osnovnog društva, to jest, imaće unos nekatara”, rekao je Anđelković.

Košnice se nalaze još uvek na baznim pčelinjacima, a ovih dana u toku su pripreme za njihovo seljenje na uljanu repicu.

“Uljane repice ove godine u Vojvodini ima oko 30 hiljada hektara, što je za nas pčelare jako dobro, jer ćemo moći sada dobro da razvijemo društva za letnje paše koje dolaze. Naročito se puno pripremamo za bagrem”, istakao je Anđelković.

Pčelari su kao nomadi i, nakon paše od bagrem,a sele se na Frušku goru, gde će pčele sakupljati nektar lipe, a nakon toga se pripremaju za suncokret.

Prošle godine, kako kaže Anđelković, bagrem nije radio i meda od bagrema nije bilo, te se nadaju da ove godine neće biti tako.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.