Pripremite se za toplotni talas

VIDEO K9: Naredni dani, prema najavama meteorologa,donose nam novi toplotni talas. Temperature će se kretati oko 40 stepeni, što može biti šok za organizam, pa će zdravlje zahtevati posebnu brigu.

0
510

Ljudski organizam je biološki sistem koji se sam prilagođava promenama iz spoljne sredine.

Međutim, kada su promene velike, poput visokih temperatura koje su prognozirane za naredne dane, organizam ima teži zadatak da se prilagodi kako bi održao homeostazu, odnosno ravnotežu.

“Ono što je važno da kažemo kada su visoke temperature jeste da se telo brani, tako što se hladi na neki način, ima svoju unutrašnju klimu, koju organizuje tako što proširuje svoje krvne sudove na periferiji. Pod periferijom smatramo kožu na prvom mestu, te se zbog toga mi znojimo, međutim problem kod takvog rashlađivanja pri ovako visokim temperaturama je taj što se gubi velika količina elektrolita, te zbog toga dolazi do pada pritiska i do jedne opšte dehidracije celog tela. Stoga je bitno da se dovoljno tečnosti unosi”, rekla je dr Slavica Berar, lekarka opšte prakse.

Dr Berar savetuje konzumiranje manjih, laganijih obroka, zatim treba smanjiti unos alkohola, kafe i slatkiša, te između 10 i 17 časova boraviti u zatvorenim rashlađenim prostorijama, kako bi organizam što lakše podneo vrućine.

Ona podseća da je za boravak napolju poželjno nošenje naočara za sunce i šešira, te da ukoliko posao podrazumeva boravak na suncu, treba praviti češće pauze, i uvek imati vodu pored sebe. Ovih dana od tegoba prvenstveno su očekivane sunčanice.

“Simptomi koji se javljaju su mučnina, glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost. Kada se javi sunčanica, odnosno kada se jave prvi simptomi sunčanice, dovoljno je da se čovek skloni sa sunca, da ode u hladovinu, da se rashladi, da se umije. Da istrlja vrat i glavu ili nekom mokrom maramom ili direktno vodom. Zatim postoji toplotni udar koji je sledeća stvar koja može da se javi ukoliko se čovek izlaže suncu, odnosno toploti”, navela je dr Berar.

Jedini način na koji se telo hladi je znojenje, međutim usled izlaganja visokim temperaturama, taj mehanizam hlađenja postaje nedovoljno efikasan, pa telesna temperatura raste i može doći do toplotnog udara.

U tim slučajevima potrebno je pozvati hitnu pomoć i obavezno se obratiti lekaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.