Pripreme za stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine

VIDEO K9: Naredna, 2018. godina biće u znaku obeležavanja velikog jubileja - stogodišnjice prisajedinjenja Vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

449

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, održanom povodom priprema za obeležavanje sto godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i prihvatio da bude počasni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje jednog od najznačajnijih datuma u našoj nacionalnoj istoriji.

Učesnici sastanka dogovorili su se o formiranju Organizacionog odbora, na čijem će čelu biti Igor Mirović. Odbor će pripremiti program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način.

Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918, u kome će na jednom mestu biti sistematizovana i izložena borba srpskog naroda za svoja prava na jezik i pismo, autonomiju, kulturu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom.

Ove godine, centralna manifestacija kojom će se obeležiti 99 godina od prisajedinjena Vojvodine Kraljevini Srbiji, biće održana 24. novembra, u velikom holu zgrade Pokrajinske vlade.

Podsetimo, 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština kojoj je prisustvovalo 757 poslanika, jednoglasno je donela odluku o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

Odlukama Velike narodne skupštine ostvareni su vekovni snovi srpskog naroda i njegovih velikana sa ovih prostora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.