Pripreme za lipov cvat

VIDEO K9: Zbog lošeg vremena tokom maja medobranje bagremovog meda neće obradovati pčelare, s obzirom da na pojedinim delovima uopšte nema meda. Pčelari se nadaju da taj slučaj neće biti i sa lipom, te da će unos biti znatno veći.

0
923

Novosadski pčelari imaju tu sreću da su na korak do Fruške gore i lipove šume, koja je jedna od najvećih u Evropi, rekao je za Kanal 9 Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

“Mi očekujemo i pripremamo se da dođemo tamo negde oko 15., 20. juna, da pčelari dođu na Frušku goru. Moramo tu voditi računa gde postavljamo košnice, pitati gde može i kako može. Nacionalni park upravlja sa Fruškom gorom, znači te šumare tamo koji čuvaju nacionalni park ili rendžere, zavisi na koga naiđemo, trebamo pitati i gde možemo postaviti pčele, da budu samim tim i pčele bezbedne, a i posetioci Nacionalnog parka da budu bezbedni”, istakao je Anđelković.

Krajem maja počele su i prve rojidbe. Anđelković kaže da roj ne bira gde će stati, pa je pre par dana bio slučaj da je roj stao u jednom vrtiću.

“Možete sada u gradu, znači krajem maja i početkom juna, da često vidite da se neki roj okačio na neko drvo i da se tada građani plaše pčela. Ja izjavljujem i skrećem im pažnju da mirno prođu pored roja, da ga uopšte ne diraju, da neće nijedna pčela se odvojiti od roja, niti da će da ubode nekog, izuev ako neko ode da ih dira, da ih zlostavlja na neki način, e onda one hoće da ubodu. U tom slučaju, ako to vide, najbolje da pozovu nekog pčelara ili Ciklonizaciju ili nekoga ko se bavi uklanjanjem rojeva, da to ukloni, da bi bili bezbedni”, upozorio je Anđelković.

Ovaj period karakterističan je i po pojavi komaraca, a u toku je i akcija suzbijanja komaraca koja traje do 15. juna.

“Mi smo protiv suzbijanja komaraca na onim terenima gde nema ljudi, jer do sada uprkos svemu što je učinjeno, komaraca ima, pa ima. Znači da na tim terenima ne mora da se prska, da se tretira, a mi ćemo sa pčelama biti što dalje od naseljenih mesta”, naveo je Anđelković.

On savetuje pčelarima koji su u naseljenim mestima da budu u stalnom kontaktu sa službama koje tretiraju komarce, kako ne bi došlo do stradanja pčela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.