Pripreme za “Eurobot”: Studenti u neizvesnosti

VIDEO K9: Tri tima studenata Fakulteta tehničkih nauka predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju "Eurobot" u Francuskoj od 24. do 28. maja. Studenti uspešno pripremaju svoje robote, ali problem su finansije. Naime, naši učesnici nemaju dovoljno sredstava za put i boravak u Francuskoj.

0
501

Tri mešovita tima studenata druge, treće i četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka pripreme za ovo takmičenje privodi kraju.

Cilj takmičenja je realizacija autonomnog robota, koji treba da izvši neki konktretan zadatak. Roboti se bore jedan protiv drugog na terenu, a tema ovogodišnjeg takmičenja je pravljenje baza na Mesecu.

“Pripremamo se za ovo takmičenje, takoreći, preko 6 meseci. Već početkom novembra meseca smo počeli sa nekim idejnim predlozima kako bi to trebalo da izgleda. Kao što je poznato, ovo takmičenje se održava preko 16 godina i svake godine je tematika zadatka drugačija. Roboti moraju autonomno da izvršavaju svoje zadatke, da skupljaju bodove i tako funkcioniše takmičenje, skupljajući bodove mi se plasiramo za dalja kola, kasnije idu eliminacione runde, polufinale, finale i tako se odlučuje pobednik. Mi imamo dva robota, velikog koji određuje veliki deo posla, zapravo on radi sa tim valjcima koji predstavljaju lunarne module i svaki modul pravilno raspoređen na radnom stolu važi 10 bodova, dok mali robot je tu da prikuplja loptice koje predstavljaju kao neko mesečevo kamenje, kao neke rude, koje važe 2 boda u početnom polju, 3 u bunkeru kao spejs šatlu”, rekao je Ivan Matić, student FTN-a.

Kako su studenti objasnili, sva tri tima međusobno se pomažu, nisu rivali i cilj im je isti – postići što bolji rezultat.

Iako su maksimalno posvećeni radu na robotima, brine ih da li će uopšte uspeti da odu na takmičenje. Pored značajnih novčanih sredstava koja su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnostm i Fakultet tehničkih nauka, potrebna su dodatna sredstva za put i boravak timova.

“Trenutno je procena da imamo oko 50% potrebnih sredstava da se otputuje, da se smestimo tamo i naravno za povratak nazad za Novi Sad. Tražimo i dalje pomoć svih onih koji su raspoloženi da pomognu kako god mogu. Nadamo se da ćemo na vreme uspeti da sakupimo sredstva kako bismo iznajmili prevoz i kako bismo mogli studentima da obezbedimo sve što je neophodno da bi oni mogli da učestvuju na takmičenju”, naveo je Jovica Tasevski, asistent na FTN-u.

Podsećamo vas da su timovi sa FTN-a na takmičenju iz robotike učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh. Prošle godine su osvojili 2. i 3. mesto. Institucije i preduzeća koja žele da podrže studente mogu da se obrate putem email-a na [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.