Priprema zakona o prinudno nestalim

VIDEO K9: Sudbina 10.006 osoba koje se od kraja sukoba na prostoru bivše Jugoslavije vode kao nestala lica, još uvek je nepoznata, rečeno je danas na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o prinudno nestalim licima.

0
34

Za predsednicu Radne grupe izabrana je ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, koja je navela da je inicijativu o donošenju ovog zakona pokrenula Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih ili poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Ona je ocenila i da bi donošenje zakona regulisalo problematiku nestalih na sistemski, sveobuhvatan i multidisciplinaran način, s obzirom da do sada pravni poredak Srbije nije regulisao problematiku nestalih lica, odnosno nije bila prepoznata kategorija prinudno nestalog lica kao žrtve, niti po tom osnovu prava porodica prinudno nestalih, niti, kako je rekla, stradanja civila koja su se dogodila u vreme oružanih sukoba.

Za zamenika predsednika Radne grupe postavljen je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a za koordinatra aktivnosti Radne grupe Dragan Pjevač, predsednik Upravnog odbora Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. Odalović je naveo da će predstojeći period biti iskorišćen za sprovođenje svih aktivnosti kako bi na jesen zakon mogao da uđe u skupštinsku proceduru.

Odalović je naveo da se, prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crenog krsta, 35.021 osoba vode od kraja oružanih sukoba kao nestala lica, a da se na današnji dan 10.006 osoba vodi kao nestalo, od kojih je više od 4.000 srpske nacionalnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.