Priprema za setvu uljane repice

VIDEO K9: Priprema za setvu uljane repice otežana je zbog posledica koje je na zemljište ostavila suša. Sa prvom kišom, koja je najavljena, poljoprivrednici bi trebalo da krenu sa pripremom parcele, kaži u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

0
339

Setva uljane repice uskoro će početi, a interesovanje za ovom kulturom sve je veće. Razlog tome je što uljana repica daje dobar prinos sa visokom i stabilnom cenom.

“Prošla godina koja je bila izuzetno loših uslova za uljanu repicu, s obzirom da je bila izuzetno niska temperatura na kraju zime, pokazala je da je uljana repica može da izdrži tako loše i ekstremne uslove, kao što su bile niske temperature u zimu i kao što
je bila izuzetna suša u letnjem periodu. Prinosi su bili dobri, vrlo visoki. Ne rekordni, kao godinu pre toga, ali išli su 3, preko tri, pa čak i preko 4 tone, a pojedini proizvođači prijavljivali su i prinose od 5 tona”, rekla je dr Ana Marjanović Jeromela sa Odeljenja za industrijsko bilje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo NS SEME. 

Prednosti u proizvodnji uljane repice su u tome što uspeva i na lošijim zemljištima, vrlo rano se skida i ostavlja zemljište u jako dobrom stanju.

“Njeno seme koje se dobija žetvom u junu mesecu koristi se na različite načine. Prvenstveno za ceđenje ulja koja se koriste u ishrani ljudi, ali i pored toga ovo ulje koristi se u proizvodnji biodizela, a sačma koja ostaje nakon toga, koristi se u ishrani domaćih
životinja. Pored toga, ona može da se koristi i kao zemljišno đubrivo, na velikim parcelama, odnosno njenim zaoravanjem, ima fitosanitarni efekat, uništava veći broj zemljišnih štetočina”, rekla je Jeromela. 

Marjanović Jeromela je dodala da je uljana repica izuzetno isplativa biljna vrsta, kojoj je poslednjih godina stabilna cena i kojoj agroekološki uslovi sa pojavom suša ne utiču u velikoj meri na prinos.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.