Priprema Svetske eko-konferencije

VIDEO K9: Ekološki pokret Novog Sada već 27 godina uporno radi na očuvanju životne sredine i to na razlčite načine. Nije zanemarljiv ni stručni ni naučni doprinos Ekološkog pokreta, s obzirodm da svake godine ovaj pokret organizuje Međunarodnu naučnu eko-konferenciju. Iako je prethodna završena tek pre nešto više od dva meseca, Pokret već radi na organizaciji konferencije za narednu godinu.

323

Rezultati Eko-konferencije, a to su skoro dve hilajde naučnih radova objavljenih u celovitom obliku na skoro 15 hiljada stranica teksta, ukazuju na značaj ovakvih manifestacija, a poseban kuriozitet jeste i činjenica da se konferencija već pet godina održava pod zastavom Ujedinjenih nacija.

Međutim, poslednjih godina Ekološki pokret je u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Zahvaljujući sposobnosti i hrabrosti koju je pokazao, Pokret je izabran od strane fakulteta kao mesto pogodno za obavljanje studentske prakse, te su ovim kapaciteti Udruženja značajno uvećani.

“I to nam je sada najlepša stvar koja nam se desila, da nas jedna naučna institucija odredi kao mesto i pravno lice gde njihovi studenti mogu da obavljaju praksu, da nešto nauče. To je najveći kompliment koji smo mogli dobiti”, naveo je Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad.

Uz lošu materijalnu situaciju, ali uz pomoć volontera i studenata, već dve godine za redom Eko- konferencija je uspešno organizovana. Aleksić kaže da je to i zato što učeće na eko-konferenciji donosi dodatne bodove naučnim i stručnim radnicima, te se rado odazivaju na ovaj važan skup koji se održava u našem gradu svakog septembra meseca. Iako je prethodna tek završena, Ekološki pokret već radi na pripremi nove eko-konferencije.

“Već smo krenuli u pripremu sledeće Eko-konferencije, čija je tematika zaštita životne sredine gradova i prigradskih naselja. I čim naučni odbor bude sastavio, odbor čine ugledni domaći i strani autori, odnosno naučne veličine, krećemo u obeležavanje celoga sveta. Sve zemlje na svetu da obavestimo. Njihove akademije nauka, univerzitete, naučne isnstitucije. Svako vidi renome te naše eko-konferencije, tako da očekujem još više radova nego ove godine, jer ova tematika je univerzalna – zaštita životne sredine i prigradskih naselja”, rekao je Aleksić.

Borbom za očuvanje životne sredine, brojnim akcijama, apelima i stručnim skupovima, Ekološki pokret novog sada stekao je kredibilitet kao udruženje, a istinska borba za prave vrednosti privukla je preko 15 hiljada članova u ovo udruženje. Sramotno je to što ovakvo udruženje, koja je iza sebe ostavilo brojne naučne i stručne radove, ali i spašane brojne zelene površine, sada se nalazi na ivici egzistencije, kaže Nikola Aleksić iz Ekološkog pokreta, navodeći da je ovo bila jedna od najtežih godina za udruženje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.