Priprema prvaka za školu

VIDEO K9: Bliži se septembar, kada će veliki broj đaka prvaka po prvi put sesti u školske klupe. Polazak u školu je velika prekretnica za čitavu porodicu, čiji je zadatak da pomogne u emocionalnom sazrevanju deteta, rekla je Nedeljka Šarčević, psiholog i psihoterapeut u emisiji "Otvoreni ekran".

0
965

Precizan odgovor na pitanje da li je dete sa šest ili sedam zrelo ili ne za polazak u školu nije moguće dati, jer je to veoma individualno, rekla je Šarčević.

Stoga u predškolskim ustanovama i postoje testovi za decu, na osnovu kojih timovi psihologa odlučuju da li je dete zrelo za polazak u školu ili nije.

“Šta znači da dete nosi emocionalnu zrelost? Znači da je ono sposobno da se nosi sa životnim okolnostima koje se drastično menjaju. Ono treba da bude samostalno, u smislu da može da pripremi svoju školsku torbu, da ode do prodavnice, da zna da pređe ulicu, da je, negde, roditelj ga već naučio šta je levo, šta je desno, neke osnovne pojmove što se tiče spoljašne sredine, da zna šta je za njega nepoznata osoba, šta je škola, šta je učiteljica, šta su drugari”, rekla je Šarčević.

Pokazalo se da deca koja pohađaju predškolske ustanove lakše prelaze u školske ustanove, zahvaljujući dobro obavljenom poslu vaspitača.

“Ta deca, prosto, nose jedno samopouzdanje. Znači, vrednuju sebe i skloni su da izgovore u toj predškolskoj dobi da su oni odlični, najbolje čitaju, najbolje znaju. Međutim, kada dođu u školu, oni sa svojim vršnjacima kreću da se upoređuju, da se mere i to je sad pitanje kako će se dalje odvijati posao oko te dece”, navela je ona.

Sam polazak đaka prvaka u školu je, ističe Šarčević, velika prekretnica čitavu porodicu, ne samo za dete. U prihvatanju nove sredine, novih prijatelja, ali i učitelja, veliku ulogu imaju upravo roditelji.

“Učitelja, kao figuru, kao dobrog prijatelja, treba da napravi sam roditelj u kući. Kako? Tako što će dete naučiti da poštuje taj autoritet, ali tako da nije taj autoritet prema njemu isključivo kažnjavajući, strog, kritikujući i procenjujući, nego neko u koga on ima poverenja i koga će dete biti sigurno, u koga može dete da se osloni, ujedno, da će to biti neko ko će mu pomoći da ono svoj saznajni svet proširi”, kazala je Šarčević.

Kod prvaka je važno razviti samopouzdanje, samostalnost i ohrabriti ga u sticanju saznanja da svoj maksimum, ne kroz kritiku, već kroz podršku i razumevanje u savladavanju prepreka na koje nailazi.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.