Priority konferencija o mikroplastici

VIDEO K9: Međunarodna konferencija o mikroplastici u životnoj sredini i njenom uticaju na zdravlje počela je juče u Novom Sadu, a domaćin stručnjacima iz celog sveta je Prirodno matematički fakultet.

0
5

Četvorodnevna stručna međunarodna godišnja konferencija u okviru projekta Priority, koja je počela juče na Prirodno matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, okupila je više od 500 učesnika iz 48 zemalja.

Brojni učesnici ovog značajnog projekta skoro svakodnevno komuniciraju o najnovijim istraživanjima i podacima u oblasti životne sredine i zdravlja ljudi, kaže dr Aleksandra Tubić, redovna profesorka PMF-a.

Do sada je, kako je navela, dokazano da mikroplastika u vodenim ekosistemima, morima i okeanima, dovodi do uginuća i smanjenja populacije životinja koje se njome hrane.

Svest građana o mikroplastici, kao jednoj iz grupe zagađujućih supstanci u životnoj sredini, postoji, ali je jedan od zadataka projekta da tu svest povećaju, kako u široj javnosti, tako i kod donosioca odluka i među predstavnicima industrije

Kada je reč o zdravlju ljudi, kazala je dr Tubić, postoje izveštaji o detekciji o mikro i nano plastici u ljudskom organizmu, ali još uvek nama pouzdanih podataka o njihovim toksičnim efektima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.