Prioritet štednja struje

VIDEO K9: Niko nije rekao da škole, vrtići, pa i domovi zdravlja, treba da smanje temperaturu na 20 stepeni, ali to ne znači da ne treba da se ugase svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi, ili da ne sugerišemo da zamene stare sijalice novim LED sijalicama, izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović apelujući na štednju električne energije u Srbiji.

0
15

Preporuke za smanjenje potrošnje energije koje je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike se ne odnose na škole, vrtiće, bolnice, domove zdravlja, domove za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović koja je učestvovala na  konferenciji pod nazivom Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji.

Mihajlović je navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike izašlo sa predlogom preporuka jer u želeli da čujemo šta o njemu misle druge institucije te da nisu imali primedbe. Ministarstvo je do sada plan štednje dostavilo u 89 lokalnih samouprava, 31 javno preduzeće, 23 državne institucije i očekuje da do prvog oktobra spisak bude kompletan. Ona je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje.

Elektroprivreda Srbije uspela je da obezbedi nesmetano snabdevanje građanima uprkos svim izazovima sa kojima je suočena, rekao je izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u i dodao da je ovo javno preduzeće prihvatilo preporuku Vlade o stimulaciji građana za štednju struje te donelo odluku o popustima za domaćinstva koja u uspeju da potroše manje električne energije u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarka Mihajlović je podsetila i da se čeka na usvajanje uredbe o energetski ugroženom kupcu kojom bi se moglo pomoći, kako socijalno ugroženim građanima, tako i onima sa veoma niskim primanjima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.