Prioritet očuvanje resursa

VIDEO K9: Porast svetske populacije i industrijalizacija na globalnom nivou dovode do sve većeg zagađenja vode, vazduha i zemljišta. Društvo više nego ikada treba da se angažuje po pitanju očuvanja prirodnih resursa Zemlje, upozoravaju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

0
206

 

Zagađenost prirodnih resursa, vazduha, zemlje i vode sve veći je problem savremenog društva, dok je neodgovorno ljudsko ponašanje dovelo do ozbiljnih klimatskih promena, rizika od stvaranja efekta staklene bašte, globalnog zagrevanja, ali i do iščezavanja brojnih biljnih i životinjskih vrsta sa lica Zemlje.

 

“Ono što je bitno reći jeste da, ukoliko želimo da mi ljudi živimo kvalitetno na zemlji, da imamo čist vazduh, da jedemo zdravu hranu, da pijemo kvalitetnu vodu, moramo čuvati našu planetu, čuvati vrste koje naseljavaju ovu planetu, staništa koja nam nude te usluge, tzv. ekosistemske usluge, da bi i nama dugoročno bilo dobro”, rekao je Slobodan Puzović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ističu kako čine sve što mogu kako bi sačuvali prirodu, raznolikost živih vrsta i staništa i kako bi omogućili ljudima da što kvalitetnije žive.

 

“Planeta je izuzetno ugrožena, svi pričamo o klimatskim promenema, a o zagađenju vazduha, o vodi kao resursu 21. veka jer je neće biti dovoljno čak ni za piće, ovolikom broju stanovnika koji naseljava planetu. Prema tome, da bismo očuvali osnovne elemente životne sredine, bitno je da se stalno borimo da smanjimo te negatvine uticaje, zagađenja, neodgovarajuće ekspoloatisanje resursa i da sačuvamo jedan deo planete zemlje, tako da vodu, vazduh i vodu sačuvamo u onom segmentu koji bi omogućio planeti zemlji da normalno funkcioniše”, istakao je Puzović.

Neophodno je da društvo učini dodatne napore na spašavanju prirodnih resursa. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode sa svoje strane, trudi se da pomogne lokalnim samoupravama u Vojvodini da se razvijaju, otvaraju nova radna mesta, ali ne nauštrb uništavanja prirode i prirodne sredine, kao i da očuvaju vodene površine, s obzirom da je to, kako ističu, najugroženiji prirodni resurs modernog društva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.