Prinos pšenice prosečan, godina ječma

VIDEO K9: Žetva pšenice je počela, a kako je rečeno na manifestaciji Žetveni danu Novom Bečeju, očekuje se prosečna godina kada je o ovoj kulturi reč. Sva je prilika da su ovogodišnje vremenske prilike išle na ruku uzgajivačima ječma, te bi se 2017. mogla nazvati Godinom ječma, kažu u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

0
555

Rastegnuti rokovi setve pšenice uticali su na ovogodišnje prinose, kažu u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, navodeći da je tek 30% useva posejano u optimalnim agrotehničkim rokovima, te da se jedino tu i mogu očekivati nešto bolji prinosi.

“Ono što svake godine se govori je taj otkup po kvalitetu koji bi trebalo već jednom da zaživi i naša šansa je u izvozu kvalitetnog žita. Naravno i ove godine verujemo da će biti do kraja sproveden. Međutim, kao i prošle godine, oni koji hoće da kupe kvalitetnu robu koju mogu posle da izvezu, oni već sada imaju pregovore sa velikim poljoprivednim proizvođačima, znaju koji je njihov sortiment ili su oni namenski za njih sejali sortiment, tako da će sigurno takva kvalitetna roba postići možda za dva dinara veću cenu”, naveo je Radivoj Jeftić sa Instituta. 

Uopšteno posmatrajući čitavu ovu godinu, može se proceniti da će prinosi pšenice biti manji u odnosu na prošlu godinu, ali će tačni podaci biti poznati po završetku žetve, rekao je Jeftić. Međutim, kada je o ječmu, koji je mnogo bolje podeo ovogodišnje vremenske ulsove i koji je uglavnom posejan u optimalnim rokovima, situacija je, kako je naveo, daleko bolja.

“Za ovu godinu možemo da kažemo da je godina ječma jer rezultati koje smo dobili do sada iz proizvodnje i od pojedinih poljoprivrednih proizvođača govore o tome da zaista prinosi se kod ječma ne razlikuju u odnosu na prošlogodišnje rekordne prinose”, kazao je Jeftić.

Ječam je ove godine posejan na oko 100.000 hektara zemlje, a u prilog navodima da bi se ova godina mogla proglasiti godinom ječma, ide i činjenica da su na nekim parcelama prinosi i do devet tona po hektaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.