Primena mera za štednju energije

VIDEO K9: Javna preduzeća počela su sa primenom mera za uštedu energije, a resorno ministarstvo donelo je predloge preporuka za državnu upravu, lokalne samouprave, preduzeća, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje struje i grejanja.

0
19

Dom zdravlja “Novi Sad” usvojio je preporuku Vlade Srbije o isključivanju dekorativne rasvete na objektima od javnog značaja.

Iz tog razloga, ambulanta na Limanu IV do daljeg neće uključivati rasvetu, kako tokom noći, tako ni tokom obeležavanja važnih datuma u kalendaru zdravlja.

Mere za smanjenje potrošnje električne energije počele su da primenjuju i Pošta Srbije i još neka javna preduzeća, odgovarajući na apel Vlade Srbije na institucije i organizacije da primene tu preporuku kao “primer odgovornog i racionalnog ponašanja”.

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je preporuke domaćinstvima kako da štede struju i toplotu.

Tako se ušteda na toploj vodi može ostvariti korišćenjem bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, a nakojem termostat treba podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni. Kako bi se obezbedio optimum u potrošnji, termostat frižidera treba podesiti na 4°C, a zamrzivača na -18°C, dok se kod pranja veša značajno može uštedeti izbegavanjem sušenje veša u sušilicima većna vazduhu, kao i korišćenjem programa na nižim temperaturama pranja.

Među brojnim savetima i preporukama je zamena običnih sijalica sa užarenim vlaknom led metal-halogenim sijalicama koje troše i do 10 puta manje energije od običnih, kao i investiranje u poboljšanja energetske efikasnosti objekata.

Ministarstvo energetike će, kako je saopšteno, uputiti molbu EPS-u da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, uz predlog EPS-u da stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.