Priliv radnika, nedovoljno inspektora rada

VIDEO K9: U Srbiji se očekuje još veći priliv stranih radnika o kojima će morati da brine mali broj inspektora koji ima pune ruke posla i sa onima koji već rade u našoj zemlji. Ovakva situacija dovodi u pitanje i sprovođenje novog Zakona o zapošljavanju stranaca, čega su svesni i država i sindikati.

0
12

Prema novom Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, obaveza inspektora je da se tri dana ranije najave pre posete određenoj organizaciji i upravo je ovo jedna od stavki koju je neophodno promeniti, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Takođe, problem koji ostaje vezan za Inspekciju rada jeste i njhov mali kadrovski potencijal, u Srbiji ih ima dosta manje nego što to sistematizacija nalaže, a otežavajuća okolnost je što će oni biti zaduženi i za sprovođenje Zakona o zapošljavanju stranaca, koji u sve većoj meri dolaze u Srbiju, te se postavlja pitanje kako će sve ovo dda postignu.

Stoga su uslovi za insepktore rada, ljude od kojih se očekuje da reše ogroman broj problema, ponižavajući, kaže Milić. Ipak, u Odeljenju inspekcije rada u Novom Sadu malo su optimističniji.

O inspekcijskom nadzoru, uopšte, na svim nivoima i o tome kako poboljašati njihov rad, razmišljaju i u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Vlada Srbije stoga će u ovoj godini pristupiti izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru, rekao je Martinović, a to će podrazumevati i uvođenje obaveznog e-inspektora na svim nivoima inspekcijskog nadzora, kako bi se, između ostalog, uspostavio i princip upravljačke odgovornosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.