Prijem za najbolju mladu naučnicu Srbije

VIDEO K9: Za dobitnicu ovogodišnje nagrade "Danubius Young Scientist Award" dr Olju Šovljanski, pripređen je danas prijem u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

0
64

Najboljoj mladoj naučnici u Srbiji za 2023. godinu, dobitnici nagrade „Danubius Young Scientist Award“ dr Olji Šovljanski, dodelu ovog značajnog priznanja čestitao je danas pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost na prijemu u zgradi Banovine.

„Programom razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini do 2030. godine proklamovali smo ne samo dostupnost visokog obrazovanja i njegovu digitalizaciju, nego i naučnu izvrsnost. Ovo je naš prilog diseminaciji, širenju znanja, jačanju vrednosti koje su potrebne našem društvu, a ono se, evidentno, menja u pogledu znanja, kompetencija i posvećenosti naučnoj izuzetnosti, što je vidljivo i u očima drugih. Ovakva priznanja to dokazuju“, rekao je Prof. dr Zoran Milošević, resorni pokrajinski sekretar.

Milošević je istakao da je nagrada koju je dobila dr Šovljanski, potvrda da su Tehnološki fakultet i Univerzitet u Novom Sadu snažna naučna tačka na geografskoj karti Evrope, kao i da danas svedočimo tome koliko su nam važni oni koji stvaraju i bivaju prepoznati po svom staralaštvu još kao mladi, ali i „vidljivi“, posebno kao potencijal privrednog razvoja naše zemlje.

„Vi ste, kao i vaše prethodnice dr Aleksandra Cvetanović i dr Jelena Vladić, obe sa Vašeg matičnog fakulteta i obe dobitnice ovog prestižnog priznanja, orijentir da se kao društvo krećemo u dobrom smeru“, naglasio je Milošević.

Nagradu „Danubius Young Scientist Award“ dodeljuje od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona za izuzetna dostignuća u istraživanjima Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu.

Nagrađena mlada naučnica izjavila je da je, pre svih nagrada kojima je do danas ovenčana, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prepoznao njen naučni potencijal dodelivši joj kratkoročni projekat od interesa za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u Vojvodini, a čiji su rezultati naposletku doveli do nagrade „Danubius“.

„Ovo priznanje za mene predstavlja privilegiju, ali i podstrek da svoja istraživanja nastavim u ovom smeru i da, zajedno sa svojim timom, budem primer mlađim kolegama i onima koji će se sutra baviti naukom i unaprediti Dunavski region ovakvim istraživanjima,“ rekla je dr Olja Šovljanski, dobitnica “Danubius Young Scientist Award”.

Dr Olja Šovljanski radi na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu kao naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i bavi se istraživanjem u oblastima tehnološke mikrobiologije, prehrambene biotehnologije i materijala budućnosti. Njena doktorska disertacija na temu bakterijskih izolata iz Dunava od velikog je značaja za zaštitu životne sredine, za šta je dobila Specijalno priznanje Fondacije „Doc. dr Milena Dalmacija“. Šovljanski je dobitnica i Nagrade za najbolje mlade naučnike i istraživače Fonda „Dr Zoran Đinđić“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.