Prijem za decu sa KiM

VIDEO K9: Učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ primio je jutros u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

73

Projekat koji Udruženje građana „Novi Sad“ organizuje po šesti put, osmišljen je kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka, odnosno dece domaćina iz Novog Sada, učenika OŠ „Svetozar Marković Toza“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Cilj projekta je da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duži vremenski period sastavni deo njihovog života.

“Akcija je usmerena ka tome da se deci koja žive u daleko težim uslovima od onih koje mi imamo ovde u Vojvodini i našem gradu, pokaže da nisu sama i da imaju drugare, svoje vršnjake i u drugim gradovima Srbije. Mi zaista mislimo na njih i pomažemo onoliko koliko možemo i to ne nekim velikim i jakim parolama, nego drugarskim i bratskim odnosom. To je zaista jedna lepa drugarska, vršnjačka priča koja ima jak intenzitet emocija u kontekstu, nažalost, okolnosti da je mesto na Kosovu i Metohiji, gde naša deca žive pretvoreno u svojevrsni geto u 21. veku, u sred Evrope. Ona tamo imaju potpuno druge uslove za odrastanje, a ovo je prilika da im bar ovih dana pokažemo da brinemo i mislimo o njima. Hvala organizatorima koji to uspešno rade godinama i nadam se da će se ta priča nastaviti. Novi Sad ima veliko srce i širom otvorena vrata za svu decu, a nadam se da će naši drugari i ove godine poneti samo lepe ustiske iz grada”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

U Novom Sadu od 26. januara do 2. februara boravi 44 dece i to 30 iz Štrpca i 14 iz Goraždevca, kao i šest njihovih nastavnika.

“Opšti utisci su predivni, građani Novog Sada su jako gostoprimljivi, učenici su zadovoljni i srećni. Naša deca na Kosovu i Metohiji nemaju potpunu slobodu i retke su prilike da se druže sa vršnjacima, da mogu slobodno da šetaju ulicom i da putuju, tako da ove posete mnogo znače”, kazao je Čedomir Nikolić, direktor Osnovne škole “Staja Marković” iz Štrpca.

Aktivnosti u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ obuhvataju nastavne i vannastavne sadržaje u školama domaćina, posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, bavljenje raznovrsnim sportskim i zabavnim aktivnostima.

Kako je naglasio predsednik Udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski, cilj projekta je da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duži vremenski period sastavni deo njihovog života.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.