Prijem stranih studenata na razmeni u Novom Sadu

VIDEO K9:  Univerzitet u Novom Sadu je lider u među univerzitetima Zapadnog Balkana u pogledu razmene studenata, kako prema njihovom broju, tako i prema broju zemalja iz kojih kojih dolaze.

0
876

Novu grupu stranih studenata koji su na razmeni u okviru ERAZMUS plus programa, danas je na svečanosti upriličenoj u zgradi Rektorata pozdravio rektor Univerziteta sa prorektorima.

Mobilnost studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, koja se u najvećem broju slučajeva realizuje u okviru ERAZMZS + programa Evropske unije, prema rečima rektora, za Univerzitet je važna iz više razloga.

“Pre svega zbog toga što razmena podrazumeva priliku da predstavimo naša dostignuća u oblasti nauke, visokog obrazovanja, da predstavimo našu kulturu, tradiciju i jedan sistem vrednosti koji gradimo na našem univerzitetu i u društvu u celini. Sa druge strane, susreti naših studenata sa kolegama iz inostranstva su takođe veoma važni zbog toga što je to prilika za njih da razmene neka svoja iskustva, da uspostave prijateljstva i da ubuduće sarađuju sa svojim kolegama iz drugih zemalja kada završe studije”, rekao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Najviše studenata koji će tokom zimskog semestra u okviru nekoliko programa međunarodne mobilnosti svoje studije realizovati na nekom od fakulteta novosadskog univerziteta, dolaze iz Španije, Poljske, zatim Italije, Nemačke, Holadije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

“Pre nekoliko godina gledao sam tv dokumentarac o košarci, o Divcu i Petroviću i video sam da postoje razlike među državama. Mislio sam da bi bilo interesantno otići tamo i lično videti sve o tome. Došao sam u Srbiju i odlično je. Ovo je dobro mesto za studiranje, zabavno je noću. Ima priliku da se upoznam sa ovdašnjom kulturom, da vidi sličnosti i razlike između bivših jugoslovenskih država i dobro je, srećan sam”, priča Sorail, student turizma iz Španije.

“Dolazim sa juga Španije. Došao sam ovde u septembru i studiram elektroinžinjering. Iskoristio sam priliku da dođem ovde na razmenu bez oklevanja, zato što je ovde Nikola Tesla veoma važan naučnik, takođe da upoznam drugačiju kulturu, drugačiji način studiranja i za mene je to zadovoljstvo”, navodi Francisko, student elektrotehnike iz Španije.

“Upoznali smo se sa momcima i curama sa Akademije, sviđa nam se, smestili smo se na Petrovaradinu, ostajemo pet meseci, lepo nam je, profesori su super, ljudi su uslužni, nismo imali nikakvih ekscesa, naprotiv, jako lepo su nas primili, tako da, eto, takvo je nekako stanje otprilike”, objašnjava Ivan, student Akademije umetnosti iz Šibenika. 

Na konkursima otvorenim u prošloj i ovoj školskoj godini odabrano je ukupno 913 studenata i zaposlenih za stipendiranu razmenu na univerzitetima iz programskih zemalja, dok je ukupno 474 stranih studenata i zaposlenih boravilo na novosadskom Univerzitetu pod okriljem Erazmus + programa.

Prema rečima rektora Nikolića, Univerzitet u Novom Sadu je otvorena institucija koja sarađuje sa velikim brojem univerziteta u Evropi i čitavom svetu i ova mobilnost je dokaz da su na dobrom putu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.