Prijem predstavnika romske zajednice

VIDEO K9: Povodom predstojećeg Svetskog dana Roma 8. aprila, u Gradskoj kući je gradonačelnik Novog Sada održao satanak s delegacijom predstavnika romske nacionalne zajednice.

0
380

Prijem predstavnika romske nacionalne zajednice u Gradskoj kući, prema rečima gradonačelnika, bio je prilika za rekapitulaciju svega onoga što je do sada učinjeno u Novom Sadu u vezi sa uključivanjem Roma u svaki od segmenata šire društvene zajednice, kao i planiranje narednih aktivnosti.

“Ima tu pomaka, ali to nije dovoljno, niti možemo to da definišemo kao dovoljno. Pre svega akcenat treba da stavimo na obrazovni sistem, odnosno na školovanje romske dece koja moraju da imaju iste uslove kao sva druga deca, kao i na školovanje Roma na fakultetima. Posvetićemo se na sastanku i pitanjima zdravstvene zaštite, ulaganjima u komunalnu infrastrukturu u naseljima gde živi deo romske populacije”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je istakao da su Romi deo ove zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni, a da isto to očekuje i od pripadnika romske zajednice. Radi sprečavanja diskriminacije, naveo je gradonačelnik, neophodno je da se Romi uključe u sve pore društva, a posebno u javni i politički život grada.

“Obrazovanje, kao što je i gradonačelnik rekao, je nama najvažnije, budući da smo mi jedna od najmanje obrazovanih nacionalnih manjina i na tome treba raditi, jer obrazovanje je jedini put da mi izađemo iz bede i siromaštva. čestitala bih svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručila bih roditeljima romske dece da ih šalju u školu, jer bez obrazovanja nema napretka romskoj zajednici”, istakla je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica.

Jovanović, koja je i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma, gradonačelniku je uručila Zahvalnicu KUD “Romano Ternipe” povodom njegovog učešća na nedavno održanom Romskom balu u Futogu.

Sastanku u Gradskoj kući su, između ostalih, prisustvovali i brojni stručnjaci različitih profila, nastavnici romskog jezika, vaspitači, studenti, pravnici, sociolozi i novinari.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.