Prijem najboljih robotičara u Rektoratu

VIDEO K9: Studenti Fakulteta tehničkih nauka nedavno su osvojili drugo mesto na evropskom finalnom takmičenju "EUROBOT 2017" održanom u Francuskoj. Na takmičenju je učestvovalo preko 50 ekipa iz 14 zemalja. Povodom njihovog uspeha danas je upriličen svečani prijem u Rektoratu Novosadskog univerziteta.

857

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih, uglavnom studenata, iz domena robotike. Svake godine finalno takmičenje održava se u nekoj drugoj evropskoj državi, a ovo u Francuskoj bilo je 17. poredu.

Studenti sa FTN-a imaju uvek tri ekipe i do sada su ostvarili na svim takmičenjima zapažene rezultate. Prošle godine su osvojili drugo i treće mesto, a ove godine drugo, čime su nastavili kontinuitet uspešnih nastupa u veoma jakoj konkurenciji maldih robotista.

“Takmičenje u izradi autonomnih robota gde se tim studenski takmiči da napravi robote koji za 90 sekundi treba da izvrši neke zadatke. Pravila se menjaju svake godine i uvek su tematska pravila. Ove godine je tema bila roboti na Mesecu, gde robot treba da pomogne ljudima u izgradnji ljudske kolonije na Mesecu. To je naravno simbolično rečeni i nije baš tako”, rekao je Nanad Peleš, član ekipe “M41+”.

Vicešampion u robotici, Peleš kaže da je cilj da robot što više zadataka uradi za vreme od 90 sekundi i samim tim se ostvari veći broj bodova i bolji rezultat. Uspeh koji su studenti postigli stiče se teškim i upornim radom, rekao je njihov mentor, šef Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

“Studenti su ovo radili osam meseci. Dakle, od potpune ideje. Oni su dobili zadatak koji je bio opisan rečima, kao i svaki drugi. Rešenje je moglo da bude bilo kakvo. Sve što su radili su oni smislili i oni uradili. Na to sam posebno ponosan”, naveo je dr Branislav Borovac, Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

Prema njegovim rečima, veoma bitan momenat jeste to što počinje da raste kolektivna svest o važnosti organizovanja, discipline u radu, timskog rada, profesionalnog poštenja među članovima tima, što je dalo rezultate i ove godine na finalnom takmičenju, a bez obzira što je finansijska podrška našim timovima veoma skromna u odnosu na francuske, koji su i ove godine prvi i to po 14. put od 17 učešća na evropskom takmičenju.

“Uspeh studenata koji se bave robotikom je nešto izuzetno važno za sve nas. Pre svega zbog tog kontinuiteta potvrđuje visoke rezultate koje postižemo u ovoj i drugim oblastima. Zahvaljujući njihovim uspesima Univezitet u Novom Sadu će verovatno postići još bolje rezultate u smislu rangiranja na velikim, globalnim rang listama”, rekao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Rektor je istakao i da se nada da će ovi i svi drugi uspesi studenta i njihovih profesora povećati broj stranih studenata na Novosadskom univerzitetu, jer to će biti kruna i priznanje rada ove kompleksne visokošloske ustanove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.