Prijem najboljih robotičara u Rektoratu

VIDEO K9: Studenti Fakulteta tehničkih nauka nedavno su osvojili drugo mesto na evropskom finalnom takmičenju "EUROBOT 2017" održanom u Francuskoj. Na takmičenju je učestvovalo preko 50 ekipa iz 14 zemalja. Povodom njihovog uspeha danas je upriličen svečani prijem u Rektoratu Novosadskog univerziteta.

0
915

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih, uglavnom studenata, iz domena robotike. Svake godine finalno takmičenje održava se u nekoj drugoj evropskoj državi, a ovo u Francuskoj bilo je 17. poredu.

Studenti sa FTN-a imaju uvek tri ekipe i do sada su ostvarili na svim takmičenjima zapažene rezultate. Prošle godine su osvojili drugo i treće mesto, a ove godine drugo, čime su nastavili kontinuitet uspešnih nastupa u veoma jakoj konkurenciji maldih robotista.

“Takmičenje u izradi autonomnih robota gde se tim studenski takmiči da napravi robote koji za 90 sekundi treba da izvrši neke zadatke. Pravila se menjaju svake godine i uvek su tematska pravila. Ove godine je tema bila roboti na Mesecu, gde robot treba da pomogne ljudima u izgradnji ljudske kolonije na Mesecu. To je naravno simbolično rečeni i nije baš tako”, rekao je Nanad Peleš, član ekipe “M41+”.

Vicešampion u robotici, Peleš kaže da je cilj da robot što više zadataka uradi za vreme od 90 sekundi i samim tim se ostvari veći broj bodova i bolji rezultat. Uspeh koji su studenti postigli stiče se teškim i upornim radom, rekao je njihov mentor, šef Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

“Studenti su ovo radili osam meseci. Dakle, od potpune ideje. Oni su dobili zadatak koji je bio opisan rečima, kao i svaki drugi. Rešenje je moglo da bude bilo kakvo. Sve što su radili su oni smislili i oni uradili. Na to sam posebno ponosan”, naveo je dr Branislav Borovac, Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

Prema njegovim rečima, veoma bitan momenat jeste to što počinje da raste kolektivna svest o važnosti organizovanja, discipline u radu, timskog rada, profesionalnog poštenja među članovima tima, što je dalo rezultate i ove godine na finalnom takmičenju, a bez obzira što je finansijska podrška našim timovima veoma skromna u odnosu na francuske, koji su i ove godine prvi i to po 14. put od 17 učešća na evropskom takmičenju.

“Uspeh studenata koji se bave robotikom je nešto izuzetno važno za sve nas. Pre svega zbog tog kontinuiteta potvrđuje visoke rezultate koje postižemo u ovoj i drugim oblastima. Zahvaljujući njihovim uspesima Univezitet u Novom Sadu će verovatno postići još bolje rezultate u smislu rangiranja na velikim, globalnim rang listama”, rekao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Rektor je istakao i da se nada da će ovi i svi drugi uspesi studenta i njihovih profesora povećati broj stranih studenata na Novosadskom univerzitetu, jer to će biti kruna i priznanje rada ove kompleksne visokošloske ustanove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.