Prijavite zločin nad pticama

VIDEO K9: Za Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije januar je protekao u znaku Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa koji se u našoj zemlji sprovodi još od 1982. godine. Njihovo prebrojavanje na zimovalištima, kako kažu, između ostalog je i jedan od najefikasnijih načina monitoringa kada je reč o stradanju letačica.

89

Čovekovim delovanjem, razvojem poljoprivrede, industrije, turizma, lovom i krivolovom mnoga tradicionalna zimovališta ptica su uništena, upozoravaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Od toga su gore samo nebriga i namerno uništavanje okoliša i samih ptica koji dovode do smanjenja brojnosti vrsta.

“Tako da se mnogi podaci mogu na ovaj način prikupiti, kao, a pošto su naši ljudi na terenu praktično u celoj zemlji, beležimo i druge oblike nelegalnog ubijanja i lova na ptice kako pevačice tako i druge”, kazao je Marko Šćiban, ornitolog.

On je podsetuio da su bilo kakve radnje koje dovode do ubijanja, uginuća, ranjavanja, uklanjanja jedinke ili većeg broja ptica poreklom iz divljine, definisane kao zločin nad pticama.

“Tako da, naravno i trovanje, ukoliko naiđemo na neki slučaj. Svi se nadamo da toga ne bude. Nama nije u interesu da toga bude, ali na žalost i to se dešava. Tako da ćemo gledati, pored samog prikupljanja podataka, i da na neke druge načine pomognemo samim pticama”, rekao je Šćiban.

Prema rečima stručnjaka, tri najčešće nelegalne aktivnosti u Srbiji u kojima stradaju divlje ptice su nelegalan lov, hvatanje živih ptica u prirodi i trovanje kao vid stradanja ptica usled pogrešne upotrebe ili zloupotrebe pesticida.

U proteklih sedam godina, kako navode, samo na teritoriji Vojvodine pronađeno je oko 50 otrovanih orlova belorepana, uglavnom tokom proleća. Svaki zločin nad divljim pticama moguće je prijaviti Timu za borbu protiv krivolova nad pticama koji deluje u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.