Prijava nasilja, dužnost i obaveza

VIDEO K9: Uprkos tome što je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doneo veliki pomak u postupanju i koordinaciji ustanova i organizacija nadležnih za zaštitu žrtava nasilja u porodici, nasilje u porodici se ne smanjuje, a žrtve su najčešće žene. Iz nadležnih institucija poručuju da je potrebno delovati preventivno i govoriti o tome i podsećaju da je prijava nasilja u porodici dužnost i obaveza svih nas.

232

U Srbiji je za sedam meseci u ovoj godini u porodičnom nasilju ubijeno 15 žena. Žene su najčešće žrtve porodičnog nasilja i za pomoć se javljaju najčešće tek nakon dugogodišnjeg maltretiranja, kažu u Sigurnoj kući u Novom Sadu gde trenutno boravi pet majki i jedanestoro dece, od kojih dvoje sada kreće u prvi razred.

Pravna i psihološka pomoć, kao i ekonomsko osnaživanje žene su važni u borbi sa ovim problemom, istakla je rukovoditeljka ove ustanove realizovane u okviru gradskog Centra za socijalni rad.

“Ono što je zaključak iz praktičnog rada je činjenica da je ženama potrebna kontinuirana i prolongirana podrška. I nakon što se učini socijalna intervencija i nasilje zaustavi i nakon što se izreknu hitne mere, odnosno potom mere porodično pravne zaštite, neophodno je kontinuirano praćenje i podrška žrtvama nasilja u porodici, jer i nakon izlaska iz sigurne ženske kuće žene se suočavaju sa brojnim egzistencijalnim i pravnim problemima, problemima organizacije života i u tom smislu je efikasan odgovor institucija važan”, navela je Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne kuće.

Maksimalni period boravka u sigurnoj ženskoj kući je šest meseci, a korisnice u njoj borave u proseku oko četiri meseca, mada je, kako je rekla, bilo i slučajeva u kojima je produžen njihov boravak do šest meseci, pa i na godinu i više dana.

Poražavajuće, je, međutim što se određen broj žena na kraju vrati nasilniku.

“Određeni broj žena svakako da zahteva podršku i nakon boravka u sigurnoj ženskoj kući i Centar za socijalni rad, odnosno voditelj slučaja relizuje druge oblike zaštite za tu ženu. Određeni broj žena se vrati počiniocu nasilja i taj podatak svakako da poražava sve nas iz sistema, ali i govori o tome da je dinamika nasilja takva da je ona ciklične prirode i da je potrebno i peti put kada prijavi nasilje i deseti puta kada se odvaži da se vrati počiniocu, ali ponovo prijavi nasilje, pružiti iste oblike podrške što i činimo”, kazala je Padejski Šekerović.

Počinioci se moraju prijavljivati kako bi snosili odgovarajuće posledice za nasilno ponašanje, a njihov identitet bio obelodanjen, kazao je ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević tokom posete Sigurnoj kući u petak, povodom Međunarodnog dana sećanja na trgovinu ljudima i njeno ukidanje.

Važno je, istakao je ministar, da građani ne žmure ukoliko primete nasilje i da znaju da prijavom tog nasilja pomažu i štite žrtvu, ali i naše društvo u celini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.