“Prihvatljiva” zagađenost vazduha

VIDEO K9: Građani Srbije udišu makar na papiru "čistiji" vazduh nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije smanjila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha. Na ovaj njihov postupak pažnju javnosti skrenuli su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu „RERI“ i Beogradska otvorena škola "BOŠ".

0
30

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno je, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je do sada bio ocenjivan kao “zagađen”, od sada ocenjuje kao “prihvatljiv”.

Naime, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2,5 čestica više nije “zagađen” već “prihvatljiv”. Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada “odličan”, a ne samo “dobar”.

Kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine.

Ovi kriterijumi se, svakako, razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha, navode u saopštenju Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu „RERI“ i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Dodaju i da je u 2019. godini vazduh u svim aglomeracijama, Beograd, Novi Sad, Niš, Bor, Užice, Kosjerić, Smederevo i Pančevo, bio prekomerno zagađen usled visoke koncentracije PM10 ili PM 2,5 čestica.

PM 2.5 čestice su praškaste materije veličine manje od 2,5 mikrometra koje, prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, zbog svoje veličine predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, jer se dugo zadržavaju u vazduhu i mogu prodreti do krvotoka i pluća, gde izazivaju velike zdravstvene probleme.

Prema najnovijem izveštaju – Stanje globalnog vazduha 2020, zagađenost vazduha bila je četvrti vodeći faktor rizika za prevremenu smrt u svetu, čineći skoro 12% svih smrtnih slučajeva, sa više od 6,67 miliona samo u 2019. godini.

U Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, usled izloženosti prekomernoj koncentraciji PM 2,5 čestica, prevremena smrt zadesi 3.585 građana, od kojih je polovina u Beogradu.

Podsetimo da ovo nije prvi put da u Srbiji nadležne državne agencije pomeraju dozvoljene vrednosti zagađivača.

Setimo se afere sa aflatoksinom koja je potresla Srbiju 2013. godine, kada je otkriveno da su velike količine kukuruza i mleka zaražene tim otrovom. Aferu je okončala Vlada Srbije, tako što je sa 0,05 na 0,25 mikrograma po litru podigla dozvoljeni nivo te supstance u mleku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.