“Priče iz prošlosti”, za budućnost

VIDEO K9: Do kraja godine trebala bi da bude objavljena knjiga “Novi Sad – priče iz prošlosti”, autora Zorana Knaževa, čija je ideja bila da se ona besplatno deli sugrađanima. Publikovanje oko 140 priča sabranih u ovoj knjizi koja iz posebnog ugla osvetljava duh nekadašnjeg Novog Sada naišlo je na prepreku nakon što je je na konkursu odbijeno finansiranje štampanja ovog dela. Knežev, međutim, nije odustao od namere da priče iz prošlosti Novog Sada ipak budu objavljene.

1586

Zoran Knežev za sebe kaže da je hroničar i publicista Novog Sada i veliki zaljubljenik u grad u kojem živi. Knjiga “Novi Sad – priče iz prošlosti” trebala bi, kako je rekao, u rukama čitalaca da se nađe sredinom decembra, mada je njeno objavljivanje bilo planirano mnogo ranije.

“Konkurisali smo na gradski Konkurs za kulturu za izdavaštvo, međutim, grad, nažalost, nije odobrio ovaj projekat da se insfinansira. Moja prevashodna želja je bila da Novosadski klub bude izdavač ovog dela, to je bila ideja prof. dr Slobodana Bjelice i Dragana Kojića, direktora Gradske biblioteke i predsednika Novosadskog kluba. Oni su želeli da se ja odreknem honorara i da ova knjiga, kada ugleda svetlost dana, bude poklon građanima Novog Sada”, naveo je Knežev.

Kako se, nažalost, to nije desilo, knjiga ipak neće biti besplatna, rekao je Knežev, pošto će sam morati da snosi troškove njenog izdavanja. Samu ideju da napiše jedno ovakvo delo dobio je bezuspešno tražeći odgovore od drugih na pitanja koja je postavljao o istoriji grada koji voli.

“I kako sam, onako, malo začeprkao po prošlosti Novog Sada shvatio sam da je to jedna neispričana priča koja može da se priča, možda, čitav život. Na moju sreću, tu moju, da tako kažem, volju za istraživanjem je prepoznao jedan novosadski portal i pozvao me na saradnju, gde sam ja objavljivao, evo, već preko godinu dana”, rekao je Knežev.

Veliki broj pregleda njegovih tekstova ponukao ga je da većinu tih priča objedini u knjigu koja bi doprla i do onih koji slabo ili nikako ne koriste internet.

Priče u ovom delu čitaoca vode od nastanka samog grada, sve od šezdesetih godina prošlog veka i odišu duhom Novog Sada kakav je bio nekad. Duh Novog Sada su njegovi građani, istakao je Knežev, dodavši da se vremenom taj duh promenio.

“Ako ćemo gledati po građevinama, izgubio se duh Novog Sada. Novi Sad je od I svetskog rata naovamo gotovo neprepoznatljiv. Uništeno je i srušeno mnogo kuća probijanjem bulevara, probijanjem bulevara od Železničke stanice do Mosta slobode. Znači, Novi Sad, ko ga zna posle II svetskog rata i danas, to nije više onaj isti grad, pogotovo zidanjem SNP i rušenjem samog starog jezgra Novog Sada”, kazao je Knežev.

Novosađani grade specifičan duh svog grada koji je, smatra on, verovatno proizvod mešavine kultura ljudi koji su od davnina naseljavali ove prostore. To je mesto koje je kroz istoriju bilo prekretnica i multikulturalno stecište i koje je, zaključio je Knežev, raširenih ruku dočekivalo goste i one koji su hteli u njemu da ostanu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.