Prezimljavanje u košnici

VIDEO K9: Na teritoriji Vojvodine ima oko 2.000 pčelara kojima je zimi glavna briga da obezbede potreban poseban režim za svoje košnice, kako bi pčele dočekale proleće. Glavni faktor koji odlučuje o preživljanju košnice je upravo priprema za zimski period kao i dužina hladnog perioda.

0
434

Najvažnije u zimskom periodu je da pčele imaju dosta hrane i da su košnice “ušuškane” kako bi pčele što bolje održavale temperaturu u klubetu, kažu stručnjaci.

“Sada bih možda pčelarima rekao da uopšte ništa ne diraju oko pčela. To je sada najbolje zato što, ako bismo posmatrali šta se unutra događa, jer pčele su u klubetu, zbijene su i na taj način održavaju temperaturu koja u centru klubeta iznosi negde od 20 pa do 30 stepeni. Na površini klubeta je minus 5, minus 10 koliko je u okolini, ali unutra je visoka temperatura. Početkom januara, tu oko Božića, počeće prvo polaganje jaja od strane matice i počeće samim tim leglo. Sa pojavom legla podiže se temperatura u centru klubeta koja raste na 32 do 35 stepeni”, precizirao je Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Ako zimnice u košnici, odnosno, meda nema dovoljno, potrebno im je pomoći kako bi preživele zimu i dodati im hrane u vidu šećerno-medne pogače. Osim toga, zimi nema puno posla oko košnica, jedino što treba s vremena na vreme proveriti da li su pčele unutar košnice zdrave i da li se čuje blago zujanje karakteristično za ovaj period.

“Takođe, pčelari na šta sad treba da obrate pažnju? Treba da obrate pažnju na pčele koje su unutar košnice, da li su sva društva u životu. To se radi veoma lako, veoma jednostavno, pomoću stetoskopa ko ima, ili ko nema stetoskop, dovoljno je da uzme parče baštenskog creva”, rekao je Anđelković.

U slučaju da pčele nisu preživele, potrebno je obavezno sanirati košnicu i zatvoriti sve ulaze, kako se, naveo je Anđelković, na proleće ne bi u njoj nastanile nove pčele.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.