Previsoka stopa femicida

VIDEO K9: U poslednja dva i po meseca, prema zvaničnim podacima, pojačan je stepen nasilja, a crna statistika govori da je i femicid u Srbiji u porastu, a svirepost poslednjeg ubistva žene počinjenog u Beogradu, šokiralo je javnost. O akcijama i propustima države i društva u sprečavanju ovakvih slučajeva govorili su u našem Otvorenom ekranu članovi Udruženja policajaca i građana "Bezbedna zajednica".

0
80

Uprkos naporima na podizanju svesti o potrebi prijave nasilja, novim zakonima i kampanjama usmerenim na njegovo sprečavanje i aktivnostima brojnih organizacija za pomoć ženama žrtvama partnerskog i drugih vidova nasilja, tokom ove godine ubijeno je u Srbiji više od 20 žena, od kojih su samo njih četiri prethodno prijavile nasilje.

Nije poznato koliko ih je preminulo od posledica prebijanja ili samoubistva kao krajnjeg bega od nasilnika. Na različite načine o nasilju institucije i javnost alarmiraju i sami građani, ali da li su reakcije uvek pravovremene i adekvatne.  

Propusti se odnose na neadekvatnu reakciju u nekom pojedinačnom slučaju ili na nepostojanje odgovarajućeg institucionalnog mehanizma, popud femicid voča čije uvođenje traže nevladine organizacija, koji bi unapredio reakcije nadležnih institucija i njihovu međusobnu saradnju, smatra Ines Savuljić iz Udruženja policajaca i građana “Bezbedna zajednica”.

Potraga za nestalom osamnaestogodišnjakinjom iz Kovilja, koju je na svirep način ubio partner kod kojeg je otišla, trajala je tri nedelje, što su porodica i prijatelji prijavili i izneli svoje sumnje. Postoje komentari u javnosti da su u ovom slučaju propusti očigledni pa čak i namerno učinjeni, jer je reč o transrodnoj osobi.

Senzacionalističko, neetičko i neprimereno izveštavanje pojedinih medija o ovom, a i drugim slučajevima nasilja, koje uzrokuje dodatnu viktimizaciju i patnju porodice, prijatelja i poznanika žrtve je za svaku osudu i strogo sankcionisanje, kažu u Bezbednoj zajednici, a tvrdnje da u konkretnom slučaju i nije reč o femicidu ocenjuju kao besmislene.

Ukoliko bi femicid voč u Srbiji bio uspostavljen po uzoru na zemlje u kojima on funkcioniše i daje rezultate, smatra Savuljić, broj žrtava bio bi manji, naročito osetljivih kategorija, žena, dece, starijih, ali i pripadnika LGBT i transrodnih osoba.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.