Previše kiše i za povrtare

VIDEO K9: Ovaj i prošli mesec obeležile su velike količine padavina koje su stvorile probleme našim poljoprivrednicima. Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu savetuju povrtarima da iskoriste predstojeće suve dane kako bi ispoštovali rokove setve i zaštitili zasade od korova, bolesti i štetočina.

0
445

Zahvaljujući kišama, samo u prvoj dekadi jula zemljište je u pojedinim krajevima dobilo više nego celokupnu junsku količinu vode, što je usporilo radove u povrtnjacima i odložilo optimalne rokove za tekuće radove.

Povrtarima je potrebno nekoliko dana bez padavina kako bi se zemljište procedilo i kako bi mogli da obave osnovnu obradu za setvu kultura, pre svega za industrijsku preradu, kukuruza šećerca, boranije, cvekle i kupusnjača.

“Rasad je apsolutno spreman za sadnju kupusnjača, čak kod mnogih profesionalnih proizvođača je i prerastao, s obzirom na ove vremenske prilike, kada se praktično nije moglo ući u parcelu i posaditi. Preporuka je da se sada prekosi ili lepo ošiša, ali da pri tom ne dođe do oštećenja vegetativne kupe, kako bi on nakon sadnje se ukorenio”, rekao je prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta.

Do 20. jula je i agrotehnički rok za naknadnu setvu šargarepe, koja takođe čeka da se vlažnost u zemljištu povuče do optimalnog vodnog kapaciteta podsetio je profesor Ilin. toplo i vlažno vreme pogoduje i razvoju bolesti, pre svega bakterioza, naročito kod paprike, zbog čega je nephodna preventivna zaštita bilo kojim bakarnim preparatima.

Profesor Ilin je upozorio povrtare da blagovremeno reaguju u slučaju pojave štetočina, kao i na redovno sprovođenje kvalitetne međuredne kultivacije, kako bi se sprečila pojava korova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.