Preventivni pregledi Novosađana pred Svetski dan zdravlja

VIDEO K9: Preventivni centar Doma zdravlja "Novi Sad" sproveo je danas akciju besplatnih pregleda građana u okviru obeležavanja Svetskog dana zdravlja.

0
297

U susret 7. aprilu, Svetskom danu zdravlja, Novosađani su imali priliku da obave određene preglede u organizaciji Preventivnog centra našeg Doma zdravlja.

Akcenat Svetskog dana zdravlja ove godine je upravo na preventivnom delovanju i podsticanju stanovništva na zdrave stilove života, kako bi umanjili rizike za nastanak težih obolenja.

“Akcenat je na zdravim stilovima života, da nam je vrlo važno da naši sugrađani budu svesni da moraju da vode računa o sopstvenom zdravlju, što znači da treba da vode računa o ishrani, šta će se naći na njihovom tanjiru, da vode računa o fizičkoj aktivnosti, da eliminišu stres koliko mogu, da eliminišu pušenje, da pregledaju svoje dojke žene, jer ovde će moći da se edukuju o pravilnoj tehnici za samopregled dojki”, kazala je Vesna Imbronjev, koordinatorka Preventivnog centra Doma zdravlja.

Poseban apel, kako je rekla, lekari upućuju pušačima, koji su u ovoj akciji mogli specijalnim aparatima da provere količinu ugljen-monoksida u plućima, a koji se kod njih javlja u znatno većim količinama nego kod nepušača.

“Ono što je isto značajno, pošto imamo puno kardiovaskularnih obolenja i to je karakteristično ne samo za nas već je karakteristično uopšte, globalno, za ceo svet, onda će se raditi EKG monitoring, meriće se i kontrolisaće se visina krvnog pritiska, visina šećera u krvi i ono što možemo naše sugrađane, a to je još da ih naučimo kako će reagovati kod zastoja rada srca”, navela je Imbronjev.

Akcija Preventivnog centra naišla je na veliki odziv građana jer, kako kažu, samoinicijativno ne obavljaju često preventivne preglede. Upravo zbog ovakve situacije zdravstveni radnici apeluju na građane da redovnije odlaze kod lekara.

“Došao sam ovde da obavim taj pregled pošto nemam prilike često da idem kod lekara. Zadovoljan sam sad sa ovim rezultatima, izvadio sam krv, sve je u redu, pritisak u redu. Inače, baš i ne vodim toliko računa o ishrani, ali pošto sam i pušač, hteo sam baš da pregledam se i da vidim kakvo mi je stanje”, rekao je sugrađanin Stanimir Nikolić.

U saradnji sa Savetovalištem za mlade su i najmlađi sugrađani iz Osnovne škole “Miroslav Mika Antić” svojim crtežima pokazali kako oni posmatraju zdravlje i brigu o zdravlju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.