Preventivni pregledi čuvaju reproduktivno zdravlje

VIDEO K9: Briga o reproduktivnom zdravlju počinje u ranoj mladosti, a najbolja prevencija u sprečavanju infekcija i raznih oboljenja su redovni pregledi, rekao je u našem Otvorenom ekranu prof. dr Tihomir Vejnović, specijalista ginekologije i akušerstva.

0
23

Obrazovanje dece i mladih je spas za sprečavanje niza poremećaja ljudskog zdravlja, uključujući i reproduktivnog, naglasio je dr Vejnović. Sa brigom o reproduktivnom zdravlju potrebno je početi praktično od rođenja.

Period polne zrelosti vreme je kada mladima treba skrenuti pažnju na sprečavanje polno prenosivih bolesti, odabir pravilne kontracepcije i omogućiti seksualno obrazovanje devojčica i dečaka.

Optimalno bi bilo da se na preventivne preglede reproduktivnih organa, odnosno ginekološki pregled, uzimanje papa brisa i ultrazvuk, odlazi jednom u dve godine, uključujući i pregled dojki, naveo je dr Vejnović.

Pogrešno je razmišljanje da žena kada uđe u menopauzu ne može da oboli od neke ginekološke bolosti, upozorio je dr Vejnović, jer su baš u tom periodu mogući karcinom sluzokože materice i rak jajnika koji je, kako je rekao, podmukla i veoma opasna bolest, koja inače, redovnim pregledom, može da se otkrije na vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.