Preventiva u borbi protiv trgovine ljudima

VIDEO K9: Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Tim Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima i Policijska uprava kreirali su informativni materijal posvećen problemu prinudnog prosjačenja, kao jednog od oblika trgovine ljudima, sa posebnim akcentom na slučajeve dece koja se nalaze u uličnoj situaciji. Ovaj datum obeležila je danas i Gradska organizacija Crvenog krsta.

0
34

Obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima ustanovljeno je 2007. godine kada je Evropski savet doneo odluku o proglašenju 18. oktobra kao dana posvećenog podizanju svesti i skretanju pažnje javnosti na ovaj problem.

U našem gradu ovaj datum obeležen je u organizaciji Crvenog krsta.

Najveći broj žrtava trgovine ljudima nikada ne bude otkriven. Upravo je preventiva, kaže Rade Stanojčić, saradnik Crvenog krsta Novi Sad, ključna u borbi protiv ovog globalnog fenomena. Stoga, volonteri Crvenog krsta Novog Sada, edukovani o ovoj temi, već godinama rade na podizanju svesti građana, pre svega mladih, o tome kako da ne dođu u situaciju da budu žrtve trgovine ljudima.

Godišnje svega 5-6 žrtava trgovine ljudima bude otkriveno, kaže Stanojčić i dodaje nema velikih promena u razotkrivanju lanaca trgovine ljudima.

O ovim, ali i mnogim drugim temama vezanim za borbu protiv trgovine ljudima, volonteri Crvenog krsta razgovarali su sa sugrađanima u Dunavskom parku. Pored štanda postavili su lutke, simboel trgovine ljudima, jer one, poput žrtava, ne mogu da govore.

Edukacija o ovoj temi u Srbiji je prilično zastupljena, kaže Stanojčić, a tome je mnogo doprineo i sam Crveni krst Novog Sada koji je prošle godine uradio 129 radionica.

Ove godine im je epidemija korona virusa otežala rad, prvenstveno zbog toga što učenici nisu imali nastavu. Ali, kako kaže Stanojčić, to ne znači i da su prestali sa edukacijom, već naprotiv i u ovoj teškoj situaciju nastavljaju da obrazuju mlade o ovoj važnoj temi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.