Prevencijom protiv raka grlića materice

VIDEO K9: Rak grlića materice, od kojeg u našoj zemlji godišnje umre nekoliko stotina žena, je izlečiv, kažu u Domu zdravlja Novi Sad koji brojnim aktivnostima obeležava Evropsku nedelju prevencije ove bolesti.

0
316

Prema podacima Instituta za Javno zdravlje Srbije, 2015. godine je u našoj zemlji obolelo od raka grlića materice više od 1 000 žena, a 425 ih je umrlo od ove bolesti.

U novosadskom Domu zdravlja su, u okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 21. do 27. januara, organizovali predavanje za zdravstvene radnike u ovoj ustanovi, kao i preglede građana.

“Obeležavamo Evropsku nedelju borbe protiv raka grlića materice, koja je prvi put organizovana 2007. godine. Mi smo svake godine aktivni učesnici u obeležavanju te manifestacije, gde želimo da naglasimo da rak grlića materice je izlečiv ukoliko se na vreme otkrije i vrlo nam je značajno da ukažemo našim sugrađanima koji su faktori rizika koji utiču na nastanak raka grlića maetrice i kako one mogu to da preveniraju”, istakla je Vesna Imbronjev iz Preventivnog centra DZNS.

Najveći faktori rizika za obolevanje od raka grlića materice su pušenje i fizička neaktivnost, a Srbija nažalost prednjači u regionu po obolevanju žena od ove bolesti. Preventivni pregledi su, kako kaže Imbronjev najvažniji, i toga žene moraju biti svesne.

“Znamo da je to bolest koja je preventabilna i ja bih molila i apelovala ovim putem da žene se jave na ginekološke preglede, da zakažu, besplatni su u Domu zdravlja ili, ako žele da budu odmah primljene, treba da znaju da preventivni pregledi ne zahtevaju hitnost, mogu da dođu na red i za mesec -dva dana, to je preventivan pregled kada nema nikakvih problema i komplikacija, a puno znači”, rekla je Imbronjev.

Šetnjom za zadravlje žena u Bukovcu, 30. januara, koju Dom zdravlja organizuju zajedno sa Planinarskim društvom “Železničar”, kako je istakla, biće završene akcije povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Imbronjev je pozvala sugrađane da u što većem broju tog dana zajedno prošetaju i time pošalju simboličnu poruku o važnosti prevencije u borbi protiv malignih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.