Prevencijom protiv raka dojke

VIDEO K9: U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 3.200 žena, a njih 1.200 izgubi bitku sa ovom bolešću, rečeno je na Prvom srpskom senološkom međunarodnom kongresu, danas otvorenom u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

0
509

Prvi srpski senološki kongres u Novom Sadu okupio je najbolje domaće i strane stručnjake iz oblasti senologije – oblasti medicine koja se bavi promenama i bolestima dojke.

Eminentni stručnjaci danas i sutra će razmenjivati znanja i iskustva u lečenju, sa ciljem podizanja svesti javnosti, ukazivanja na značaj prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti koja svake godine odnosi sve više života.

“Jedan od razloga što smo ovo napravili je taj što u našim bolnicama ne postoje multidisciplinarni timovi koji se bave dojkom. To je nešto što nas svrstava u red nerazvijenog sveta, a mi to ne želimo da budemo. Mi imamo sve dijagnostičke metode, imamo vrhunske stručnjake i ako nam fali samo taj multidisciplinarni tim, onda treba da ga napravimo. Mi imamo zadatak da radimo na stalnom prosvećivanju i populacije i lekara. Naš zadatak, a i zadatak medija je da stalno moramo da podižemo svest o tome da karcinom dojke nije nešto što se dešava nekom drugom, nego nešto što se može desiti i nama”, rekla je dr Dragana Đilas, predsednica Senološkog udruženja Srbije.

U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 3.200 žena, a njih 1.200 igubi bitku sa ovom bolešću, dok na teritoriji Vojvodine oboli oko 1.250 žena, a umre više od 500, ističe pokrajinski sekretar za zdravstvo, docent dr Zoran Gojković apelujući na značaj prevencije.

“Zbog toga je poruka koju poručujemo damama preko medija – da je preventiva izuzetno važna u ovom obolenju, jer statistika kaže da ako se tumor dojke otkrije u najranijem periodu izlečenje desetogodišnje je u više od 90% slučajeva”, istakao je oc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Na Institutu u Sremskoj Kamenici se veoma uspešno leči karcinom dojke, ali ono što nedostaje Srbiji jeste otvaranje još ovakvih centara, tvrdi Prof. dr Tibor Tot, stručnjak iz Švedske.

“U Sremskoj Kamenici se radi na visokom nivou, stvarno su dobri rezultati. Ali ima i razlike ako uporedite sa Švedskom, a ta razlika je da nažalost u Srbiji takvih centara kao što je Kamenica nema puno, a u Švedskoj ih ima u svakom okrugu”, naveo je dr Tot.

Senološko udruženje Srbije je stručno i naučno udruženje osnovano u Novom Sadu prošle godine. Okuplja stručnjake koji se bave bolestima dojke, hirurge, radiologe, interniste, patologe i onkologe koji kroz razmenjivanje iskustva pacijentima omogućuju najbolju moguću terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.