Prevencija partnerskog nasilja

VIDEO K9: Svedoci smo posledica partnerskog nasilja u kojem godišnje u Srbiji strada desetine žena. Prevencija i širenje svesti o ovom problemu teme su konferencije pod nazivom "Zajedno ka prevenciji partnerskog nasilja", koja je u organizaciji SOS ženskog centra održana juče u našem gradu.

0
201

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 19 žena i četvoro dece. Zabeležen je veliki broj prijava partnerskog nasilja za koje su izrečene hitne mere prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

U cilju prevencije partnerskog nasilja SOS ženski centar organizovao je konferenciju u Novom Sadu.

“Mi imamo usluge kao što su pravno, psihološko savetovanje, SOS telefon na koji mogu da se jave koji je besplatan. Zatim imamo saradnju sa institucijama što je isto bitno navesti. Pošto, kada je situacija nasilja prosto je nemoguće da reaguje samo jedna karika, nego je potreban ceo lanac. Tako da imamo posredovanje ka institucijama. Odnosno, ukoliko naše klijentkinje nisu u mogućnosti same da odu u policiju i tako dalje ili im je potrebno pisati dopise. Radimo i to”, rekla je Milana Popović iz SOS ženskog centra.

Žrtve partnerskog nasilja su u najvećem procentu žene. Zabrinjavajuće je, kako se čulo na konferenciji, da se SOS centru javlja sve više mladih kada prepoznaju verbalne i psihološke oblike nasilja, dok nažalost, stariji reaguju tek kada nasilje poprimi fizički oblik. Mladi ljudi, bilo mladići ili devojke, mada češće devojke, javljaju se centru radi individualnog savetovanja i dalje edukacije u okviru centra.

“Malo deprimirajući slučaj, ali potencijalne žrtve, nažalost, možemo biti svi mi. Tako da je to zaista jedan širok raspon. Iz tog razloga se negde okrećemo ka prevenciji i širimo svest ljudima da je nasilje svugde prisutno oko nas i da nekad nije tako lako uočljivo, a da iz neke sitnice može dovesti do ozbiljnijih oblika. Tako da treba biti oprezan i treba se naoružati znanjem”, kazala je Popović.

U SOS centru smatraju da je bitno kontinuirano i sistematski raditi na prevenciji partnerskog nasilja, kao i na efikasnijoj zaštiti i podršci žrtvama. Iz tog razloga je centar u poslednje vreme radio individualna savetovanja sa mladima na ovu temu, sproveo niz radionica po srednjim školama, ali i vršio edukaciju volonterki koje su dalje prenosile svoja saznanja na različitim seminarima i radionicama.

Podsetimo, broj SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja u Novom Sadu je 021/422–740, a dostupan je radnim danima od 17 do 21 časa. SOS centru moguće se obratiti i besplatnim pozivom na broj 0800 10 10 10 radnim danom od 10 do 20 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.