Prevencija nasilja, promocija tolerancije

VIDEO K9: Održana je završna konferencija povodom projekta „NE nasilju, DA za interkulturalnost" među mladima, kojoj su prisustvovali predstavnici škola, sportisti, kao i predstavnici OEBS misije. Na skupu su predstavljeni i rezultati studije kojom su izmereni efekti ovog programa sprovedenog među mladim Novosađanima.

0
304

Na konferenciji su predstavljena iskustva dve srednje stručne škole u kojima je, kroz projekat “NE nasilju, DA za interkulturalnost”, sproveden edukativni program Centra za proizvodnju znanja i veština.

“Značaj ovog projekta je tome što se podiže svest mladih o nasilju, o uzrocima koji utiču na pojavu nasilja i posledicama koje ono donosi. Radionice koje smo mi sproveli u našoj školi naišle su na veoma dobar prijem kod učenika”, rekao je Dragan Čurćić, koordinator radionica u SŠ Svetozar Miletić.

Osnovni cilj projekta bio je razvijanje interkulturalnog razumevanja i smanjenje konflikata među mladima. Na radionicama su srednjoškolci informisani na koji način mogu da prevaziđu svakodnevne probleme među sobom.

“Smatram da ovaj projekat veoma znaćajan za nas mlade, jer teme koje su se obrađivale su važne jer samim učenicima daju rešenja kako da prevazilaze svakodnevne probleme u kojima se mogu pronaći, da razumevaju bolje druge ljude, sami sebe i da napreduju u svakom smislu”, rekao je David Francisti, učenik STŠ Mileva Marić.

Pored Misije OEBS-a u Srbiji, podršku ovoj inicijativi pružili su i uspešni novosadski sportisti i sportistkinje, koji su uputili svoje poruke o nenasilju i toleranciji, Goran Bajšanski, Andrija Gerić, Ljubiša Kovačević, Nenad Pagonis, Katarina Vranjković, kao i proslavljena stonoteniserka Borislava Perić Ranković.

“Ovoj akciji sam se pridružila jer smatram da nije mesto nasilju ni u školama, ni na ulici i da, jednostavno, treba svi da se ponašamo kao jedna velika porodica, da se pomažemo da bi nam bilo bolje sutra, da razmišljamo kako da ostvarimo bolje sutra za sve nas”, istakla je Perić Ranković.

Pored predstavnika obrazovnog sistema, na konferenciji su učestvovali i sportski radnici, kako bi se nastavila započeta saradnja na prevenciji huliganskog i nasilnog ponašanja među mladima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.