Prevencija najvažnija kod malignih obolenja

VIDEO K9: Maligni tumor grlića materice drugi je po učestalosti uzročnik smrtnosti kod žena u Srbiji, upozorili su lekari Kliničkog centra Vojvodine uoči Evropske nedelja prevencije ove opake bolesti. Ukoliko se na vreme otkrije, ovo maligno oboljenje je izlečivo, stoga su preventivni pregledi za žene od životne važnosti.

0
375

U našoj državi se godišnje otkrije 1.400 novih slučajeva raka glića materice, a 400 žena i umre od ove bolesti.

U Vojvodini od ove bolesti oboli svaka 46 žena, pokazuje statisitika Kliničkog centra Vojvodine.

“Rak glića materice je drugi po učestalosti maligni tumor kod žena na teritoriji Vojvodine i Srbije, sa nekih 8,7 odsto obolevanja od svih malignih oboljenja kod žena. To je obolenje koje ima dug preinvazivni period, prethode mu predkancerozne promene i on se može prvenirati”, rekao je prof. dr Srđan Đurđević.

Prevencija može biti primarna i sekundarna. U KCV je u postupku sekundarna prevencija koja podrazumeva kontrolu citološkog papanikolau brisa i kolposkopiju HPV testa. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, ona je apsolutno izlečiva.

“Neophodno je da svaka žena nakon stupanja u odnose barem jednom u tri godine ima citološki papanikolau bris, jer je pretpostavka da će se ta bolest otkriti u predfazi kada se zaista 100 posto može uspešno lečiti”, naveo je dr Đurđević.

Prevencija je najvažnija, kao i njeno otkrivanje, potom i lečenje raka grlića materice. U svim domovima zdravlja i bolnicama moguće je obaviti pravovremeni i redovni pregled, tvrde lekari, na kom se može otkriti maligno obolenje na samom njenom početku i to je garancija da će svaka žena biti izlečena od ove opake bolesti u adekvatnim klinikama.

“To su pre svega tercijalne zdravstvene ustanove, kao što je naša Klinika za ginekologiju i akušerstvo, gde smo mi poslednjih godina značajno unapredili kvalitet i tehniku rada operacija u vezi sa karcinom grlića materice i druge karcinome i gde smo primenili minimalno invazivne hirurgije”, istakao je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Betanije.

Vakcinacija protiv raka grlića materice je jedna od primarnih prevencija i ona je bila tema javne rasprave u Skupštini Republike Srbije, gde su date dobre osnove za njenu primenu.

“Vakcinacija kao metod prevencije različitih bolesti ima smisla ukoliko se ona primeni na adekvatnom broju građana”, pojasnio je dr Vejnović.

Vakcina protiv raka glića materice, prema njegovim rečima, novijeg je datuma i trebalo bi da prođe barem dve decenije njene primene, kako bi se imalo uvida u rezulatate prevencije na ovaj način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.