Prevencija – lek za karcinom dojke

VIDEO K9: Karcinom dojke je u ranoj fazi izlečiv kada uz odgovarajuću terapiju postaje hronična bolest, stoga je važno podsećati žene na preventivne i samopreglede ne samo tokom oktobra, već tokom čitave godine, rekla je u našem Otvorenom ekranu dr Dragana Bogdanović Stojanović, specijalistkinja radiologije i onkologije.

0
16

Oktobar je mesec borbe protiv karcinoma dojke, ali se o ovoj temi mora govoriti tokom čitave godine, s obzirom na visoku smrtnost koju kod nas izaziva među obolelima, nasuprot visokom procentu izlečenja ukoliko se bolest otkrije na vreme.

Akcenat je, stoga, na preventivnim pregledima jer je dokazano da je smrtnost smanjena na 30% u uređenim zemljama gde postoji redovan skrining žena starosti preko 50 godina.

Kod nas, na žalost, situacija nije takva.

Pre dvadesetak godina ova bolest je bila stigmatizovana u našem društvu i žene su krile da imaju neku promenu, a danas su razlozi za kasno reagovanje multifaktorijalni, kazala je prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović, specijalistkinja radiologije.

Jedan od razloga kasnog odlaska kod lekara je i strah, koji je, kako je rekla, među najvećim blokatorima za reakciju.

Simptomatično je, primetila je dr Bogdanović Stojanović, to što je borba protiv karcinoma dojke dobila čitav mesec, za razliku od ostalih oboljenja koja se obeležavaju po jedan dan u godini.

Suština je u tome, zaključila je ona, što je rak dojke izlečiv i što, sa buđem svesti o tome i prevencijom, može da se kontroliše i da se prevede, praktično, u bolest hroničnog tipa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.