Prevencija je najbolja zaštita od požara

VIDEO K9: Najbolja zaštita od požara i njegovih posledica je primena preventivnih mera, rekla je Ljubica Krnjaić, sekretar Vatrogasnog saveza grada Novog Sada u emisiji Otvoreni ekran. Ona smatra da bi se uzrocima vatrenih stihija, poput one koja je 17. juna izbila u magacinu autoplaca na Podbari, trebalo detaljno pozabaviti i objaviti ih, kako do sličnih situacija ne bi dolazilo ubuduće.

589

Jedina prava mera sprečavanja teških posledica požara su preventivne mere koje će sprečiti nastanak samog požara, kao i stvaranje drugih uslova koji će onemogućiti njegovo brzo širenje, a omogućiti brzo i lako gašenje, navela je Krnjaić.

Prema njenim rečima, požar na Podbari je klasičan primer u kojem se vidi ponašanje građevinskih materijala tokom požara, odnosno, kako objekti od betona i čelika mogu brzo da se uruše. Ceo krov se, kako je rekla, urušio pet minuta nakon pucanja prve salonitne ploče na krovnoj konstrukciji.

“Pale su velike grede, pao je sav taj skeletni sistem, nije rešeno pitanje učvršćivanja greda za stubove i sve one metalne konstrukcije koje su oni imali kao nosače tog gornjeg dela. To se sve urušilo i palo i sav sadržaj unutra je izgoreo”, kazala je Krnjaić.

U gašenju požara učestvovao je veliki broj vatrogasaca iz Novog Sada kojima su u pomoć pritekle i kolege iz okolnih mesta. Vatrena stihija stavljena je pod kontrolu nakon 2 sata intervencije, ali je sam požar, koji je izbio nešto pre 20 časova, ugašen tek iza ponoći, jer je vatrogascima nakon urušavanja krova preostalo da deluju samo sa spoljne strane.

“Tu je jako puno plastike, delova motora, tapacitunga, ulja. Pa kad izgore te plastične flaše i deformiše ih toplota, ulje se razlije i to ne možete ugasiti”, pojasnila je Krnjaić.

Uzroci ovog požara još uvek se ispituju, a kako se desio satima po okončanju radnog vremena, u njemu nije bilo žrtava ni, najverovatnije, povređenih.

“Jedino da se, eto, ogradimo, postoji mogućnost da, eventualno, ako je neko unutra ušao sa nekom drugom namerom, pa izazvao požar, tamo i ostao. To tek kad se raskrči može biti utvrđeno. Nadam se, ipak, da u tom požaru nema žrtava. Što se tiče uzroka, verovatno je nešto od elektroinstalacija u tom slučaju dovelo do požara”, navela je sekretar Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Brojni su mogući uzroci požara i sa ovim stepenom oštećenja teško ih je pronaći, ali, ozbiljnim ispitivanjem i analizom to je moguće, rekla je Krnjaić, čime bi se kasnije trebalo ozbiljno pozabaviti.

Bez obzira na koji uzrok istraga ukaže, rezultat bi morao biti obelodanjen, pre svega iz razloga da se na takve uzroke požara ukaže javnosti, kako bi poslužili kao iskustvo u prevenciji i zaštiti od izbijanja sličnih vatrenih stihija, zaključila je Krnjaić.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.