Prevencija dijabetesa – Reaguj danas za zdravije sutra

VIDEO K9: Zdrav način života, a pre svega zdrava ishrana, može da spreči do 70 posto slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti, koja u svetu, a i kod nas poprima razmere epidemije. U cilju prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, Dom zdravlja dugu godinu za redom sprovodi projekat "Reaguj danas za zdravije sutra".

0
1134

Sugrađani su danas u Upravnoj zgradi limanskog Doma zdravlja imali priliku da ustanove imaju li rane simptome tipa 2 šećerne bolesti.

Ovu akciju Dom zdravlja, drugu godinu za redom, u okviru projekta “Reaguj danas za zdravije sutra” sprovodi u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

“Cilj ovog projekta je da se otkriju naši sugrađani koji imaju povišen rizik za nastanak dijabetes melitusa, kako bi na vreme promenili svoje navike, usvojili zdrave stilove života i na taj način u potpunosti odgodili ili barem odložili pojavu bolesti”, rekla je dr Tatjana Egić iz novosadskog Doma zdravlja. 

Sama akcija podrazumeva merenje visine, težine, obima struka, krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi, kao i popunjavanje upitnika na osnovu kojeg se procenjuje sam rizik, a potom slede razgovor i saveti lekara.

Novosađani, prema rezultatima akcije sprovedene prošle godine, imaju veliki broj faktora rizika, u proseku od dva i više.

“Inače te sve faktore rizika možemo da podelimo u dve grupe. Jedna grupa su faktori rizika na koje zaista ne možemo da utičemo, kao što su godine života, genetsko nasleđe, ali zato imamo veliki broj faktora rizika na koje možemo delovati preventivno. To su povišena telesna težina, povećan obim struka, povišene vrednosti šećera u krvi, povišene vrednosti krvnog pritiska, fizička neaktivnost i napravilna ishrana”, navodi Egić. 

Normalne vrednosti šećera u krvi su između 3,3 i 5,5 do 6,1, zavisno od metoda koje koriste laboratorije u kojima se te vrednosti mere, podsetila je dr Egić.

 

Vrednosti između 6 i 7 milimola po litru predstavljaju povišenu vrednost i znak je preddijabetesa i rizika da će se pojaviti šećerna bolest, a sve vrednosti preko 7 predstavljaju granicu za postavljanje dijagnoze ove bolesti.

“Dijabetes je u celom svetu u porastu, tako da Svetska zdravstvena organizacija praktično danas već govori o epidemiji dijabetes melitusa tipa 2, koji u velikoj meri zavisi od naših navika, tako da se ceo svet suočava sa tom epidemijom. I dok se ranije smatralo da je to bolest bogatih zemalja, sada sve više i sve veći broj pacijenata, zapravo, registruje u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom prema standardima Svetske banke, gde spada i naša zemlja”, objašnjava doktorka.

 

U okviru projekta “Reaguj danas za zdravije sutra” biće sprovedeno desetak ovakvih akcija u Domu zdravlja i u nekoliko preduzeća u gradu.

Zdrav način života, a pre svega zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva obolevanja od ove bolesti, što je razlog više za preventivno delovanje i dalje sprovođenje akcije novosadskog Doma zdravlja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.