Pretraživač kulturnog nasleđa predstavljen u Novom Sadu

VIDEO K9: Pretraživač kulturnog nasleđa, prvi objedinjeni portala za pretragu pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara koja čuvaju naši arhivi, biblioteke, muzeji, galerije i zavodi za zaštitu spomenika kulture, promovisan je u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

326

U zgradi Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, promovisan je prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa Srbije i mapiranje spomenika i ustanova kulture u Srbiji.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja i zahvaljujući njemu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji biti predstavljena na jedinstvenom portalu – www.kultura.rs.

“Pretraživač je jedan složen mehanizam koji pretražuje baze implementirane u ustanovama kulture arhivima, bibliotekama, muzejima i zaštite spomenika, skuplja informacije iz tih baza i stavlja ih da budu dostupne građanima. To su osnovne informacije o bogatom kulturnom nasleđu koje se baštini na našim ustanovama i pored tih informacija postoje fotografije čak i za nepokretne spomenike kulture, postoji gugl mapa da se dođe do izabranog spomenika kulture”, pojasnio je dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra za kulturu.

Pretraživač kulturnog nasleđa nastao je iz potrebe da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu na teritoriji naše zemlje. Mehanizam prikupljanja podataka zasnovan je, kako je rečeno, na jedinstvenim softverskim rešenjima koje koriste kulturne institucije u Srbiji, pruža pouzdan izvor informacija i doprinosi naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, promovisanju kulturnog nasleđa ali i kulturnoj delatnosti uopšte. Relizacija ovog projekta trajala je godinu dana.

“Mi smo kao kompanija počeli saradnju pre dve i nešto godine sa Ministarstvom kulture, gde smo naišli na odličan odziv i razumevanje šta digitalizacija u oblasti kulture znači, na koji način može da doprinese unapređivanju svih procesa, tako da smo zajedno sa aptivom ministarstva kulture i odličnom saradnjom izneli ovaj projekat na svetlost dana. Danas je premijerna prezentacija agregatora i mislim da ćemo u budućnosti imati još sličnih inicijativa i projekata sa ciljem da pokažemo na koji način digitalizacija može pomoći u uzdizanju kulturne svesti u našem društvu”, kazao je Željko Vujinović iz Majkrosoft Srbija.

Pretraživač kulturnog nasleđa je prvi set otvorenih podataka u Srbiji i jedini u Evropi koji na jednom mestu objedinjuje sve kulturne ustanove. Korisnicima pruža mogućnost da na jednom mestu, unošenjem ključne reči, dobiju osnovne informacije o pojmu zadatom u polju pretrage koje su rezultat stručne obrade.

“Ovo je prvi nacionalni pretraživač neprocenjivog kulturnog nasleđa Srbije koji se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima i brojnim kulturnim ustanovama, od izuzetnog je značaja mislim da će ovaj pretraživač pokrenuti niz pozitivnih procesa ne samo u međuinstitucionalnoj saradnji već i u jačanju društvenoj svesti, i ovo je samo čini mi se prvi u izu koraka jačanja te svesti”, istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

U jeku digitalizacije, kako je rekla, ovakav projekat je od ogromnog značaja za edukaciju stanovništva o našem bogatom kulturnom nasleđu, ali i za razumevanje i jačanje kulturnog identiteta, privlačenje nove publike i popularizaciju kulture i umetnosti u našem društvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.