Pretpraznično u Domu za stare u Futogu

VIDEO K9: Pretpraznična atmosfera ovih dana je u Domu za stare u Futogu koji posluje u kviru Gerontološkog centra Novi Sad. Dom u Futogu od 1964. godine pruža usluge starim licima unutar svoja četiri objekta.

140

Dom za penzionere i stara lica u Futogu je ustanova socijalne zaštite kapaciteta 268 mesta, od kojih su 70 za nezavisne korisnike, dok je 198 mesta stacionarnog tipa.

Prema rečima upravnice doma, cilj im je da pruže usluge koje će korisnicima, u domaćinskoj atmosferi, učiniti život i boravak u ovoj ustanovi lagodnijim.

“Mi smo u svakom trenutku puni. I ono što bih naglasila jeste da imamo trenutno listu čekanja od 110 zahteva što zapravo govori o tome koliko nam naši sugrađani ukazuju poverenje, jer postoji zaista tako velika potreba za smeštajem u ovu ustanovu. Ali, na neki način govori i da postoji možda potreb aza povećanje kapaciteta samog smeštaja”, rekla je Anđela Kostić, upravnica Doma u Futogu.

Usluge koje nude svojim korisnicima su brojne, a odnose se na kompletnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, usluge socijalnog rada, radno-okupacionu terapiju, te fizikalnu terapiju koja je u skorije vreme postala i grupna i u kojoj učestvuju svi oni koji su pokretni, ali i osobe sa odeljenja demencije.

“Ono što je bilo jako važno za nas i što je urađeno u prethodnom periodu jeste kompletna rekonstrukcija i adaptacija potkrovlja potkrovlja ove zgrade u kojoj se mi sada nalazimo, dakle starog stacionara koja je bila najkritičnija i gde je bila najpotrebnija ta sanacija. Takođ je urađena kompletna nova fasada zgrade, starog dvorca što jeste objekat u kome mi smeštamo jedan veći deo naših korisnika. Tako da je to sada zaista opremljeno spram poslednjih standarda”, navela je Kostić.

Standardizacija opremljenosti neophodna je, kako je objasnila, kako bi Dom mogao biti relicenciran.

“Planirano je da to zapravo bude deo Doma u kome će biti smešteni naši zavisni korisnici. Kada kažem zavisni onda to podrazumeva korisnike kojima je potrebna kompletna dvdesetčetveročasovna zdravstvena nega. To su ležeći korisnici koji će boraviti u prostorijama sa najsavremenijim elektromotornim krevetim, i kupatilima koja se nalaze, apsolutno se sobe imaju svoja kupatila što ćete i videti sami “, kazala je Kostić.

U renoviranom delu moguće je smestiti 28 lica, kazala je Kostić i dodala da predstoji sanacija dela u kojem se nalaze pokretni korisnici, a očekuju da će u skorije vreme biti rekonstruisana i kuhinja sa trpezarijom, s obzirom na to da su kapaciteti prihvatilišta za beskućnike prošireni već neko vreme.

U kontekstu dolazećih praznika, 26. decembra bieće održan, kako je najavila, novogodišnji koncert te različita okupljanja i aktivnosti koje će učiniti da praznici u toj ustanovi proteknu što lepše.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.