Presudno rano otkrivanje raka dojke

VIDEO K9: Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena širom sveta, mada od njega oboljevaju i muškarci. Procenat izlečenja i preživljavanja je veliki ukoliko se otkrije dok je tek u nastanku, stoga je od presudne važnosti rana dijagnostika ove bolesti, rekao je primarijus doktor Ivan Majdevac u emisiji Otvoreni ekran.

1
2913

Karcinom dojke je, nažalost, veoma čest tumor, ali se lako dijagnostikuje. Za razliku od ranijih godina, u poslednjoj deceniji nije retkost da od raka dojke obole i mlade žene između 25 i 35 godina.

“To je zloćudna bolest za koju je presudno da se što ranije otkrije, da se što radikalnije tretira i to ne samo hirurški, nego svim oružjima kojima raspolažemo”, rekao je primarijus dr Ivan Majdevac, hirurg onkolog.

Vemenom su unapređeni načini dijagnostike koji ubrzavaju rano otkrivanje raka dojke. Za razliku od nekadašnje otvorene biopsije, danas su u praksu uvedene metode koje pod kontrolom ultrazvuka mamografije uspevaju da lokalizuju promene manje od centimetra, rekao je dr Majdevac i istakao da bolest, što je u ranijoj fazi otkrivena, to je prisutnija prognoza i mogućnost izlečenja.

“Ako imate tumore koji su uhvaćeni u početku, to su najčešće, takozvani karcinomi in situ, koji ne daju širenje hematogeno ili limfogeno, za njih je hirurgija obično dovoljan metod lečenja”, naveo je dr Majdevac.

Osim ovih, postoje i infiltrativni karcinomi, naveo je dr Majdevac, a za lečenje pacijenta važno je znati kojoj grupi tumor pripada. Karcinom dojke ređi je kod muškaraca, ali se naši lekari, prema njegovim rečima, susreću i sa ovakvim slučajevima.

“Svakodnevno ne, ali u toku godine imamo među ukupnom broju operisanih negde oko 5 do sedam procenata pacijenata koji su muške populacije”, kazao je doktor.

Rana dijagnostika kancera dojke, dok je on još mali i u nastanku, upozorio je dr Majdevac, presudna je za što ranije reagovanje koje povećava procenat izlečenja i preživljavanja pacijenata koje je kod nas sve bolje.

1 KOMENTAR

  1. Veoma dobar video. Strucno sve objasnjeno. Kvalitetno. Zadobio je moje poverenje. Retko se sretne takav Dr da sve obuhvati “narodski” objasni i pojasni svim pacijentima i ljudima koji se suocavaju sa tim. Mislim da bi bilo korisno institut prosiriti jer guzve su velike. Lepo je imati ovakvo strucno osoblje treba ga sacuvati da obucava mlade studente i pocetnike. Imaju sta da nauce od njega…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.