Prerano za porez na kućne ljubimce

VIDEO K9: Prerano je govoriti o uvođenju poreza na kućne ljubimce njihovim vlasnicima, a da pre toga nije adekvatno uređena skoro ni jedna oblast koja se tiče prava i obaveza, kako vlasnika tih životinja, tako ni države i društva u celini, smatraju u Udruženju za zaštitu životinja SPANS.

0
18

Kinološki savez Srbije nedavno se oglasio idejom da vlasnicima pasa bude uveden porez za njihove ljubimce.

Postoji, međutim, realna bojazan da bi mnogi psi završili na ulici ukoliko ovakva praksa zaživi, smatraju u udruženjima za zaštitu i brigu o životinjama.

Reč je o skretanju pažnje, smatra Brkljačić koja navodi da u registru Ministarstva poljoprivrede ima 69 odgajivačnica, dok ih na sajtu Kinološkog saveza ima više hiljada, a stoji i podatak da je 2016. godine upisano 40.000 novorođenih štenaca.

Dovoljno je, kako je rekla, otići u Prihvatilište Zoohigijene i veterine u kojem se nalazi i veliki broj rasnih pasa koji nisu čipovani, mada zakon jesno propisuje da to mora biti učinjeno 90 dana nakon rođenja ili prilikom primanja prve vakcine protiv zaraznih bolesti ili prilikom napuštanja legla. U SPANSU-i smatraju da se ovakvim ponašanjem generiše problem napuštenih pasa koji ne može biti rešen uvođenjem poreza vlasnicima na kućne ljbimce, iako on postoji u nekim evropskim zemljama.

Psi i mačke koji žive na ulicama tu su se našli zbog neodgovornih vlasnika. Vlasništvo nad kućnim ljubimcem nosi sa sobom veliku odgovornost i odricanje i oni koji nisu spremni na to ne bi trebali da ih uzimaju, a svoju ljubav prema životinjama mogu da iskažu volontiranjem u prihvatilištima ili udruženjima koja se brinu o dobrobiti životinja, poručuju iz SPANS-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.