“Preprekova jesen 2021.”

VIDEO K9: Nagrade za najbolju kraku priču "Preprekova jesen 2021." dodeljene su u subotu uveče u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada. Ovu manifestaciju duže od deceniju i po u našem gradu organizuje Hrvatsko kulturno umetničko i prosvetno društvo "Stanislav Preprek".

0
18

Centralni događaj Preprekove jeseni 2021. čiju je tradiciju u Novom Sadu uspostavilo Hrvatsko kulturno umetničko i prosvetno društvo “Stanislav Preprek”, bila je književna veče na kojoj su dodeljene nagrade autorima najboljih kratkih priča na hrvatskom jeziku, pristiglih na istoimeni konkurs ovog udruženja. Na konkurs su ove godine pristigle 22 priče od kojih je 18, iz užeg izbora žirija, uvršteno u zbornik Preprekova jesen 2021.

Dijalekatska raznolikost, naročito priča sa primorja, odlikuju priče uvrštene u zbornik Preprekova jesen 2021, rekla je ovom prilikom književna kritičarka dr Dragana V. Todoreskov prestavljajući žiri koji je odlučivao o izboru.

Trećenagrađena je sugrađanka Ljerka Radović za priču “Nevjerovatan dan”, druga je “Bomboni s božićne jelke” Branislava Mikulića iz Amsterdama, a prva “Sine je li ti to plačeš?” Jelene Stanojčić iz Zagreba. Nagrađene priče pročitane su i prisutnim članovima društva i uglednim gostima, a između svake dodele nagrade aplauze su za svoje izvođenje dobijale i članice Ženske pevačke skupine “Stanislav Preprek”.

Ova ženska pevačka grupa izvodi hrvatsku folklornu muziku koju približava tradiciju Hrvata na svojim zapaženim nastupima u zemlji i u inostranstvu.

Veče je upotpunilo izvođenje mladog Trija Kolmas koji čine studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, koje redovno nastupaju na koncertima i festivalima. HKPUD “Stanislav Preprek” nosi ime hrvatskog pesnika, prozaiste, likovnjaka, prevodioca i poliglote koji je rođen u Šidu 1900. godine, a preminuo u Petrovaradinu 1982. Službovao je kao učitelj u Novoj Kapeli, Petrovaradinu.

Živeo je osamljen boreći se s progresivnim slabljanjem vida i konačnom sljepoćom. Za života je, međutim, stekao ime velikog i cenjenog kompozitora, ali i melografa, horovođe i orguljaša. Osim Jeseni, HKUPD Stanislav Preprek organizuje i poetsku manifestaciju Preprekovo proljeće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.