Prepreke na putu ka ekonomskoj nezavisnosti

VIDEO K9: Žene u Srbiji danas su emancipovane u odnosu na prošla vremena, ali i dalje neravnopravne u odnosu na muškarce, naročito na tržištu rada.

0
14

Brojni pokazatelji govore da su i danas u Srbiji žene u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, naročito na tržištu rada, što se ispoljava kroz manju stopu zaposlenosti, razlikama u zaradi i kršenju radnih prava.

U odnosu na neka prošla vremena evidentna je emancipacija za koju su se same izborile, ali ne i raspodela poslova u partnerskim i drugim odnosima.

Kada je reč o rukovodećim pozicijama i funkcijama u javnim institucijama u Srbiji, praksa pokazuje da se poštuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Podela poslova na muške i ženske, međutim, i u današnje vreme je takva da, ukoliko žena napreduje u karijeri, uglavnom trpi porodični život i teško je naći balans kako bi se uskladile te dve oblasti.

Ipak, ekonomska nezavisnost jedan je od najvažnijih faktora u osamostaljivanju i osnaživanju žena kako bi bile ravnopravne u procesima donošenja odluka na tržištu rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.